Schimbări importante în ceea ce privește consimțământul sexual. Ce pedepse vor primi agresorii sexuali

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 mar 2023, 02:50

Schimbări importante în ceea ce privește consimțământul sexual

Sursa: Unsplash

Senatul a decis ca vârsta minimă în ceea ce privește consimțământul sexual să crească la 15 ani. În prezent, aceasta este de 14 ani. De asemenea, schimări importante vor avea loc și în ceea ce privește agresorii sexuali.

Senatul a luat decizii importante în ceea ce privește consimțământul sexual. În urma voturilor, s-a decis ca vârsta minimă a consimțământului sexual să crească, de la 14 ani cât este în prezent, la 15 ani.

Totul face parte din propunerea legislativă care va merge către Camera Deputaților, iar dezbaterea sa va începe odată cu sesiunea parlamentară din această toamnă. În urma dezbaterii, aceasta ar putea fi introdusă în Codul Penal.

Așadar, orice persoană care va întreține relații sexuale cu o persoană mai mică de 15 ani va sta în spatele gratiilor între 7 și 12 ani. În prezent, singura diferență din acest punct de vedere o reprezintă cei 14 ani pe care trebuie să îi aibă împliniți minorul.

Ce alte schimbări vor veni odată cu consimțământul sexual?

În cazul în care actul sexual a avut loc cu un minor sub 15 ani și s-a produs prin constrângere, maximul pedepsei speciale va fi cu cinci ani mai mare în cazul în

care înfăptuitorul este fie un membru al familiei, fie o persoană cu care minorul trăiește sau care are grijă de el.

Citeste si: După aproximativ un an de căsnicie, o femeie a aflat că soțul ei este, de fapt, femeie

De asemenea, același lucru se întâmplă și în cazul în care, în urma actului sexual, a rezultat vătămarea corporală a minorului sau viața acestuia a fost pusă în pericol sau dacă actul sexual a fost realizat pentru producerea de materiale pornografice.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Dacă actual sexual a generat decesul minorului, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între 10 și 12 ani. În continuare, relațiile sexuale întreținute cu un minor cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani urmează să fie pedepsite cu închisoarea între doi și șapte ani.

Mai mult decât atât, dacă, în urma agresiunii sexuale, minorul a decedat, înfăptuitorul va primi între șapte și 18 ani. Persoanele care vor incita un minor de până în 15 ani în întreținerea raporturilor sexuale vor putea sta în spatele gratiilor până la trei ani, conform avocatnet.ro.

România, țara cu cele mai multe violuri din Uniunea Europeană

România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul violurilor.

În urma unui sondaj realizat, a reieșit faptul că respondenții au susținut că fie alcoolul, fie drogurile au dus la întreținerea unui act sexual cu un minor.

Citeste si: Gabriela Firea, despre interzicerea de către INML a testelor de virginitate. Aceasta susține că testele reprezintă un „abuz fizic și emoțional”

De asemenea, unele persoane au redus gravitatea faptei, motivând că victima a mers din proprie inițiativă la agresor, lucru ce nu poate fi clasat ca fiind act sexual fără consimțământ.

Mai mult decât atât, românii susțin că violul este cauzat și de vestimentația pe care fetele o poartă într-un mod provocator, potrivit gds.ro.

 

Taguri: