Marius Budăi, ministrul Muncii, susține că l egea despre recalcularea pensiilor și despre eliminarea inechităților trebuie să fie gata până la finalul anului curent. De asemenea, acesta a asigurat că se vor păstra principiile Legii 127.
Recalcularea pensiilor a fost asumată printr-o nouă lege
Printr-o nouă lege, România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, o nouă reformă a sistemului pensiilor.
„Nu ne gândim în esență, la schimbarea formulei de calcul, dar dacă găsim elemente de îmbunătățire și de a lua în calcul cât se poate din abilitatea sistemului de pensii, dar în primul și în primul rând prioritatea principală este rezolvarea inechităților din sistem.
Separăm stagiile de cotizare contributivă de stagiile de cotizare dublate. Separăm sporurile cu caracter permanent, de sporurile cu caracter nepermanent, astfel încât atunci când avem legea la final, să ne fie mult mai simplu și să nu mai dureze atât de mult acea recalcularea.
Citeste si: Ce se întâmplă cu ajutoarele de 250 și 700 de lei pentru români. Marius Budăi a făcut anunțul
Nu ne gândim în esență, la schimbarea formulei de calcul, dar dacă găsim elemente de îmbunătățire și de a lua în calcul cât se poate din abilitatea sistemului de pensii, dar în primul și în primul rând prioritatea principală este
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Noua lege a pensiilor trebuie să fie gata până la finalul anului curent
„La sfârșitul anului 2022 trebuie să avem legea gata. În această perioadă, în paralel cu derularea activității de către Comisia Europeană, noi deja preluăm datele din dosarele de pensii, din toate dosarele de pensie aflate în arhivele caselor județene de pensii.
Separăm stagiile de cotizare contributivă de stagiile de cotizare dublate. Separăm sporurile cu caracter permanent, de sporurile cu caracter nepermanent, astfel încât atunci când avem legea la final, să ne fie mult mai simplu și să nu mai dureze atât de mult acea recalculare”, a mai declarat Marius Budăi.
Mai mult decât atât, ministrul Muncii a declarat că nu se numără printre persoanele care sunt de acord cu o vârstă de pensionare mai ridicată, deoarece acest lucru ar duce la scăderea speranței de viață care, oricum, în ultimii ani, a scăzut.
De asemenea, Marius Budăi a continuat, spunând că, dacă PNL va propune creșterea vârstei de pensionare, se va discuta acest lucru în Coaliție, fiind optimist în legătură cu rezultatul final.
„Vom discuta în coaliție și, așa cum cred că am demonstrat până acum, chiar dacă am mai avut puncte de vedere diferite, am ieșit cu punct de vedere comun din coaliție și așa le-am implementat”, a mai declarat acesta.