În viitor, conducătorii de vehicule pe două roți ar putea să scape de responsabilitatea deținerii unui kit de siguranță auto, dacă se schimbă Codul Rutier (OUG 195/2002) și se aplică noua lege, arată AvocatNet.
Motocicliștii nu vor mai fi nevoiți să aibă triunghiuri reflectorizante, trusă medicală, stingător de incediu și vestă reflectorizantă
După ce va intra în vigoare proiectul, motocicliștii nu vor mai fi nevoiți să dețină trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu.
Excepție de la lege vor face următoarele categorii:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- AM
- A1
- A2
- A
Categoria AM vizează mopedele a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h. Categoria A1 vizează motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW. Categoria A2 vizează motociclete cu puterea maximă de 35 kW.
Categoria A vizează motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.Codul Rutier. Kit-ul de siguranță este obligatoriu, în prezent
În prezent, Codul rutier îi obligă pe toți șoferii să aibă în vehiculele lor trusă medicală, triunghiuri și stingător. „Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, menționează Codul rutier.
Propunerea eliminării kit-ului de siguranță pentru vehiculele pe două roți vine din cauza spațiului limitat de depozitare de care dispun. Fiind extrem de mic, exisă cazuri în care triunghiurile reflectorizante nici măcar nu au loc.
Potrivit Codului rutier, amenzile pentru conducerea unui autovehicul în care nu se regăsesc trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii se încadrează între 580- 725 de lei.
De reținut este că proiectul de lege va fi aplicat exclusiv după adoptarea acestuia la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis și publicat în Monitorul oficial.