Schimbări importante în Codul Rutier! Motocicliștii nu mai sunt nevoiți să dețină kit-uri de siguranță auto

Autor: Lavinia Medrea

Motocicliștii nu mai sunt nevoiți să dețină kit-uri de siguranță auto

Sursa: PixaBay

Un proiect de lege adoptat luni de senatori, care vizează modificarea Codului Rutier, stabilește ca șoferii de mopede, scutere și motociclete să nu mai aibă obligația să dețină triunghuri reflectorizante, trusă medicală și stingător de incendiu.

În viitor, conducătorii de vehicule pe două roți ar putea să scape de responsabilitatea deținerii unui kit de siguranță auto, dacă se schimbă Codul Rutier (OUG 195/2002) și se aplică noua lege, arată AvocatNet.

Motocicliștii nu vor mai fi nevoiți să aibă triunghiuri reflectorizante, trusă medicală, stingător de incediu și vestă reflectorizantă

După ce va intra în vigoare proiectul, motocicliștii nu vor mai fi nevoiți să dețină trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu.

Citeste si: Avertisment pentru șoferi! Ce pățesc cei care utilizează telefonul mobil atunci când conduc. Amenzile sunt usturătoare

Excepție de la lege vor face următoarele categorii:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • AM
  • A1
  • A2
  • A

Categoria AM vizează mopedele a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h. Categoria A1 vizează motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW. Categoria A2 vizează motociclete cu puterea maximă de 35 kW.

Categoria A vizează motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

Codul Rutier. Kit-ul de siguranță este obligatoriu, în prezent

În prezent, Codul rutier îi obligă pe toți șoferii să aibă în vehiculele lor trusă medicală, triunghiuri și stingător.  „Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, menționează Codul rutier.

Citeste si: Noul Cod Rutier a stârnit reacții aprinse în Coaliție. Marcel Ciolacu atrage atenția asupra deceselor din România care sunt pe locul unu în Europa

Propunerea eliminării kit-ului de siguranță pentru vehiculele pe două roți vine din cauza spațiului limitat de depozitare de care dispun. Fiind extrem de mic, exisă cazuri în care triunghiurile reflectorizante nici măcar nu au loc.

Potrivit Codului rutier, amenzile pentru conducerea unui autovehicul în care nu se regăsesc trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii se încadrează între 580- 725 de lei.

De reținut este că proiectul de lege va fi aplicat exclusiv după adoptarea acestuia la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis și publicat în Monitorul oficial.