Schimbări importante în programul Noua Casă 2024: Ce valoare maximă pot avea creditele și cât este avansul solicitat

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 feb 2024, 09:45

Care sunt schimbările ce s-au implementat în anul 2024 asupra programului Noua Casa

Sursa: Unsplash

Programul Noua Casă continuă și în 2024. Acesta reprezintă un ajutor de care persoanele ce își doresc să achiziționeze o locuință pot beneficia, iar acestea sunt modificările aduse în acest an.

Ministerul Finanțelor a anunțat în ultima ședință a Guvernului care sunt noile modificări aduse programului Noua Casă în anul 2024, programul ce îi ajută pe românii ce îndeplinesc toate cerințele să beneficieze de un ajutor pentru achiziționarea unei locuințe. Iată care sunt schimbările importante ale programului Noua Casă pentru anul 2024, dar și care este bugetul alocat pentru acest ajutor.

Ce valoare maximă pot avea creditele și cât este avansul solicitat în programul Noua Casă 2024

Guvernul a aprobat în ultima sa ședință mai multe modificări aduse programului Noua Casă pentru persoanele ce vor să beneficieze de un credit pentru a își achiziționa o locuință, cele mai importante schimbări fiind realizate asupra valorii maxime pe care creditele o pot avea, dar și a avansului solicitat. Ministerul Finanțelor a anunțat și care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele ce își doresc să beneficieze de credit pentru a își cumpăra o casă prin programul Noua Casă

Programul Noua Casă va continua și în anul 2024, iar bugetul alocat pentru realizarea acestuia este de 1 miliard de lei, iar motivul din spatele dorinței Guvernului de continuare a programului este reprezentat de modul în care a contribuit la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare, precum și a pieței creditelor ipotecare.

Citește și: Prima Casă: Modelul pentru un contract de garantare

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

În anul 2024, persoanele ce îndeplinesc toate criteriile pentru a beneficia de programul Noua Casă vor primi suma creditelor în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă pe care creditul o poate avea este de:

  • 66.500 euro- pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro- pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Acest credit poate fi contractat pe maximum 30 de ani, iar

pentru a beneficia de ajutorul programului Noua Casă nu este impusă o limită de vârstă. Una din modificările importante aduse la programul Noua Casă este venitul minim pe care doritorii trebuie să îl aibă pentru a primi creditul, fiind o creștere cu 200 de lei față de anul 2023, potrivit adevarul.ro.

Această schimbare a fost adusă din cauza majorării IRCC, iar pentru ca un român să poată plăti un avans de minimum 5% pentru un imobil de 70.000

de euro, acesta trebuie să aibă un venit minim de 5.407 lei. Persoanele ce își doresc să cumpere o locuință ce poate ajunge la suma de 140.000 de euro trebuie să dea un avans de 15%, astfel valoarea minimă a salariului trebuie să fie în jurul sumei de 9.673 de lei. 

Ce criterii trebuie să îndeplinească românii ce vor să aplice la programul Noua Casă

Programul Noua Casă le vine în ajutor persoanelor fizice ce își doresc să achiziționeze un imobil prin credit bancar garantat de stat. Acest proiect continuă și în anul 2024, după ce peste 940 de garanții în valoare totală de 245,7 milioane lei au fost acordate în anul anterior, valoarea creditelor oferite de către stat fiind de 485 milioane de lei. 

Pentru ca doritorii să poată beneficia de programul Noua Casă trebuie să se încadreze în una din cele două situații:

  • nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Acest program nu are limită de vârstă, iar acesta poate să fie accesat singur, cât și alături de partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului, potrivit fngcimm.ro. Pentru program Noua Casă din anul 2024 se pot înscrie și persoanele ce nu au participat în Program în anul precedent, având un termen de 7 zile lucrătoare din momentul în care vor intra în vigoare prevederilor Hotărârii de Guvern, astfel încât să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa anului 2024 a programului Noua Casă, alături de solicitările de alocare de plafoane de garantare.