Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care se ocupă cu supravegherea pieței asigurărilor, RCA-ul reprezintă o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident auto.
Anul 2022 vine cu niște modificări pentru persoanele care dețin un automobil înmatriculat sau înregistrat în România, în legătură cu asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Iată ce se schimbă și ce trebuie să știi despre RCA în 2022:
Ce modificări suferă polița RCA în anul 2022
În primul rând, una dintre cele mai importante modificări constă în obligativitatea poliței RCA atâta timp cât autovehiculul nu este radiat din circulație, chiar dacă acesta nu este funcțional. Conform uneia dintre deciziile aparținând Curții de Justiție a Uniunii Europene, proprietarul unui automobil este obligat prin lege să achite asigurarea auto chiar dacă mașina pe care o deține este nefuncțională.
O altă modificare constă în faptul că în cazul în care o firmă asiguratoare autorizată din România intră în perioada de insolvență, toate persoanele fizice sau juridice care au încheiat cu aceasta orice tip de contract de asigurare autorizat pot
Încă un lucru nou despre viitorul polițelor RCA este acela că persoanele care dețin un autovehicul înmatriculat sau înregistrat în România vor mai avea posibilitatea de a încheia un contract de asigurare cu doar șapte firme rămase în picioare.
Altă schimbare privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto constă în majorarea limitelor minime de despăgubire. Astfel, aproape de sfârșitul anului 2022, aceste limite urmează să fie mărite, conform unei directive europene recente. Pe lângă aceasta, până în luna decembrie a anului 2023, proprietarii auto vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului în momentul în care asiguratorul său este în insolvență și urmează să apară pe piață anumite comparatoare de prețuri ale polițelor RCA, certificate de autorități, conform UE.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Cin e va plăti cel mai mult pentru polița RCA
Este cunoscut faptul că prețul polițelor RCA diferă în funcție de asigurator și de alte condiții impuse de lege. În anul 2022, cel mai mult vor plăti persoanele sub vârsta de 30 de ani împliniți pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Suma cea mai mare va fi achitată de șoferii cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani care dețin mașini cu capacitatea cilindrică peste 2.500 de cmc, tariful RCA fiind de 3.080 de lei, comparativ cu 3.032 de lei în martie 2021 și 2.870 de lei în aprilie 2020.
Citeste si: Piața RCA după doi ani de pandemie
Șoferii sub 30 de ani care dețin autovehicule ce se află în categoria mașinilor cu o motorizare între 1.801 și 2.000 cmc vor fi nevoiți să plătească un tarif de 1.628 lei, comparativ cu 1.605 lei în luna martie a anului 2021 și 1.523 lei în aprilie 2020. Pentru comparație, șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani trebuie să achite pentru același tip de vehicule o taxă RCA în valoare de doar 1.036 lei. Proprietarii de vehicule cu o capacitate cilindrică între 1.401 și 1.600 cmc, cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani înregistrează o creștere la 831 lei, de la 824 lei în martie 2021 și 832 lei în luna aprilie a anului 2020.