Schimbări în sistemul de pensii în 2024. Vârsta de pensionare se reduce pentru această categorie de români

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 07 ian 2024, 09:56

Vârsta de pensionare a femeilor cu copii a scăzut

Sursa: Pexels.com

Cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, se implementează ajustări semnificative referitoare la vârsta de pensionare a femeilor.

În anul 2024, reformele privind pensiile aduc cu sine un avantaj semnificativ pentru viitoarele pensionare, inclusiv pentru cele care au avut doar un singur copil.

Mamele vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare în 2024

Conform prevederilor Articolului 51 din Legea 360/2023, femeile care au acumulat stagiul complet de cotizare contributivă și au fost responsabile de creșterea copiilor până la vârsta de 16 ani sunt eligibile pentru reducerea vârstei standard de pensionare.

Citește și: Data la care românii își vor primi pensiile în luna ianuarie 2024. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

De exemplu, o femeie care a născut sau a avut în îngrijire un singur copil, va beneficia de o reducere a vârste de pensionare de șase luni, în timp ce o femeie care a dat naștere sau a avut în îngrijire trei copii, va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de un an și șase luni.

„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani .”, se arată în articolul de lege.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Legea se aplică și-n cazul femeilor care au adoptat copii

Cu scopul de a preveni orice formă de discriminare între femeile care au dat naștere și cele care au ales să adopte, legislația prevede că acele beneficii de reducere a vârstei standard de pensionare sunt extinse și în situația copiilor adoptați și crescuți de către beneficiare pentru o perioadă minimă de 13 ani.

Legislația cu numărul 127/2019 referitoare la sistemul public de pensii, care nu va fi pusă în aplicare, cuprindea un mecanism distinct de diminuare a vârstei standard de pensionare. Conform acestuia, femeile care îndeplineau stagiul minim de cotizare și aveau cel puțin 3 copii, pe care le-au crescut până la vârsta de 16 ani, aveau posibilitatea să solicite o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de 270 de lei în plus la început de an. Anunțul confirmat de Ministerul Muncii

În plus, aceasta includea și o scădere adițională a vârstei standard de pensionare pentru mamele care aveau cel puțin patru copii. "Mamele eroine" puteau accesa pensia anticipată cu un an suplimentar pentru fiecare copil după al patrulea. Aceste dispoziții, care nu vor fi implementate în prezent, furnizau în mod evident beneficii semnificative pentru femeile care au avut grijă de un număr mai mare de copii.