Schimbări la Evaluarea Națională? Cum se vor desfășura probele la limba română și la matematică

Autor: Marina Ionescu

Vești bune pentru toți elevii care urmează să susțină cel mai important examen din viața lor de până acum și anume Evaluarea Națională.

Ce se va întâmpla cu cele mai importante examene din sistemul de învățământ.  Iată ce alte schimbări au fost aduse de Ministerul Educaţiei!

Citeste si: Bacalaureat 2021. Ce înseamnă, de fapt, echivalarea notelor de la probele orale

Schimbări la Evaluarea Națională?

În premieră, școlarii vor avea parte de câteva beneficii care le vor ușura munca și îi vor ajuta să se descurce mai bine la examen.

„Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în urmă cu doar câteva zile.

Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarații despre Evaluarea Națională și despre examenul de Bacalaureat!

REGULI pentru examenul de Evaluare Națională 2021:

Evaluarea Națională vine cu noi reguli, dar mai bine zic noi măsuri de relaxare în ceea ce privește desfășurarea probelor de examen.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că anul acesta nu va mai exista control epidemiologic la intrarea în sălile de examen și nu vor mai fi condiționați de măsurarea temperaturii, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Deși se renunță la triajul epidemiologic, masca de protecție rămâne obligatorie pe tot parcursul examenului, precum și păstrarea distanței, pentru a evita complicațiile.

"Regulile care rămân însă obligatorii sunt păstrarea distanței și purtarea măștii. Pandemia nu a trecut, examenul se va desfășura cu respectarea regulilor de protecție sanitară specifice spațiilor închise, cu prezența fizică, fără triaj, termometrizare, sau alte lucruri, panouri de plexiglas care au fost impuse anul trecut", a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.ro

Citeste si: Cum arată cererea-tip pentru înscrierea la Bacalaureat 2021? Toți candidații trebuie să o completeze! Iată când trebuie depuse cererile la școală

Mai mult, el a solicitat obligativităţii panourilor de plexiglas, posibilitatea de a realiza construcţii pe foaie pentru examenul de Matematică – geometrie, posibilitatea de a sublinia texte pentru examenul de Limba şi literatura română.

În cazul probei scrise la Limba și literatura română, școlarii pot sublinia pe text, cu pixul sau cu creionul de culoare albastră, atunci când vine vorba de sintaxa frazei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Până acum, acestea erau considerate semne speciale, la fel ca delimitarea propozițiilor din fraze, care este și ea permisă de anul acesta.

Răspunsurile pot fi corectate prin tăierea marcajului X cu o linie orizontală. Răspunsul corect va fi marcat cu X.

La proba de matematică, elevii care greșesc la subiectele I sau II pot corecta prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea răspunsului considerat corect. Tot la această probă, ste permisă realizarea unor figuri geometrice, cu creion sau pix de culoare albastră, fără ca desenele să fie considerate semne particulare.

Citeste si: Evaluare Națională 2021. Tot ce trebuie să știe elevii despre organizarea examenului

Potrivit procedurii din fiecare an  de la Evaluarea Națională, timpul fiecărei probe în parte este de 120 de minute. Absolvenții claselor a VIII-a vor avea, pe lângă cele două ore, și 15 minute suplimentare pentru completarea spațiilor din colțul lucrării, care cuprind numele, școala și localitatea, necesare pentru recunoașterea acestora la corectarea lucrării. Aceasta propunere a fost făcută tot de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, în avantajul elevilor.

Elevii de clasa a VIII-a s-au putut înscrie până pe 11 iunie pentru a susţine Evaluarea Naţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Examenul începe pe 22 iunie, cu proba la Limba și Literatura Română

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională

22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă

24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă

25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă

29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

29 iunie 2021 (ora 16.00 – ora 19.00) – 30 iunie 2021 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor

30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor

4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor