Schimbări la voucherele de vacanță 2022. Tot ce trebuie să știi despre utilizarea acestora

Author: Lavinia Medrea

„O redistribuire a bugetului alocat voucherelor de vacanţă mi se pare o soluţie bună, o variantă ce ar putea fi luată în calcul fiind ca angajaţii la stat care câştigă 3.000 - 4.000 de euro să nu beneficieze de acestea”, a declarat antreprenorul Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.

 „În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, ele au existat şi există în momentul de faţă şi sunt previzionate a rămâne încă patru ani, şi sunt sume destul de importante în ceea ce priveşte turismul din România, aproape 300 milioane de euro. Sunt bani mulţi şi sigur că noi putem să cerem şi mai mult, dar eu cred că trebuie să fim şi realişti. Ce poate că ar trebui să gândim apropo de voucherele de vacanţă este un alt mod de a fi folosite.

Modificările voucherelor de vacanță 2022

Mie personal, e o părere strict personală, nu am fost mandatat de nimeni să spun lucrul ăsta, mi se pare că oameni care câştigă la stat, de exemplu, 3.000 de euro 4.000 de euro şi aşa mai departe nu au nevoie de vouchere de vacanţă . Eu n-am nevoie de vouchere de vacanţă, ca să fiu clar”, a explicat, pentru Agerpres, Dragoş Anastasiu, citat de România TV.

Angajaţii instituţiilor publice vor veneficia de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, în perioada 2022 – 2026, potrivit unui act normativ aprobat de Executiv la sfârșitul lui 2021. 

Ce trebuie să știi despre voucherele de vacanță 2022

Când vine vorba de ce poți achiziționa cu voucherele de vacanță, răspunsul este următorul: tichetele pot fi utilizate doar pe teriotriul României și trebuie să aibă inclusă obligatoriu cazarea.

Opțional, se pot achiziționa servicii alimentare, de wellness, tratament balnear și alte servicii suplimentare.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Persoanele care pot folosi voucherele de vacanță sunt cei care sunt deținători ai cardului de vacanță, care trebuie prezentat la cazare.

Citeste si: Ce români primesc 1.450 de lei în plus la salariul din septembrie. Banii vor intra pe card

Potrivit OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță, valoarea voucherelor de vacanță oferite angajaților din domeniul privat nu poate depăși într-un an calendaristic contravaloarea a șase salarii de bază minime brute. Pentru angajații din domeniul publice OUG 8/2009 arată că  i nstituțiile și autoritățile publice pot oferi prime de vacanță exclusiv sub formă de vouchere de vacanță în valoare egală cu cea a salariului minim pe economie, respectiv 1.450

de lei, pentru fiecare salariat. Operatorii economici cu capital majoritar de stat pot acorda angajaților proprii primele de vacanță doar sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii, pentru un salariat.

Voucherele de vacanță nu pot fi vândute și nu sunt transmisibile, acestea fiind destinate exclusiv utilizării de către titular, în baza actului de identitate.

Citeste si: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă emise în 2019 și 2020. Anunț important pentru toți românii care au primit astfel de vouchere

Până în anul 2020, voucherele de vacanță au fost emise sub formă de tichete de hârtie sau card. Ulterior, voucherele de vacanță au fost emise exclusiv în format electronic, sub formă de card de vacanță.