Una dintre modificările esențiale este legată de modul în care se va determina cuantumul pensiilor. Conform noilor prevederi, orele suplimentare lucrate, primele, precum și cel de-al 13-lea salariu vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.
Astfel, pensia va fi rezultatul înmulțirii punctului de referință, având o valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat pe durata activității sale.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie 2024
Un aspect important este includerea în calcul a contribuțiilor plătite către bugetul de asigurări sociale, cuprinzând nu doar salariul de bază, ci și orele suplimentare și sporurile acumulate de pensionari de-a lungul anilor. Chiar și cel de-al 13-lea salariu va fi luat în considerare, marcând o schimbare semnificativă în determinarea cuantumului pensiilor.
Pentru a implementa aceste modificări, autoritățile lucrează la ajustarea sistemului informatic, care să permită recalcularea pensiilor pentru aproximativ 5.000.000 de dosare de pensionari. Până în prezent, 95% dintre aceste dosare au fost introduse în sistemul electronic.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pensionarii din România vor putea resimți aceste schimbări începând cu toamna anului 2024, oferindu-le o perspectivă mai precisă și echitabilă asupra cuantumului pensiilor lor.
Anunțul făcut de Daniel Baciu
Este de așteptat ca noile reguli să aducă beneficii semnificative pentru cei care au desfășurat activități suplimentare sau au beneficiat de sporuri în timpul carierei lor profesionale.
Președintele Casei de Pensii a transmis un mesaj în acest context.
„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de