Schimbări majore în calculul pensiilor: Orele suplimentare și sporurile vor fi luate în considerare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 16 feb 2024, 10:56

Schimbări majore în calculul pensiilor: Orele suplimentare și sporurile vor fi luate în considerare

Sursa: arhivă/Pixabay

Toamna acestui an aduce vești importante pentru pensionarii din țara noastră, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Începând cu 1 septembrie 2024, se va aplica un sistem de recalculare a pensiilor care aduce schimbări semnificative pentru beneficiari.

Una dintre modificările esențiale este legată de modul în care se va determina cuantumul pensiilor. Conform noilor prevederi, orele suplimentare lucrate, primele, precum și cel de-al 13-lea salariu vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Astfel, pensia va fi rezultatul înmulțirii punctului de referință, având o valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat pe durata activității sale.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie 2024

Un aspect important este includerea în calcul a contribuțiilor plătite către bugetul de asigurări sociale, cuprinzând nu doar salariul de bază, ci și orele suplimentare și sporurile acumulate de pensionari de-a lungul anilor. Chiar și cel de-al 13-lea salariu va fi luat în considerare, marcând o schimbare semnificativă în determinarea cuantumului pensiilor.

Citește și: Veniturile de care se va ține cont la calculul pensiei: Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributivă pot solicita pensia anticipată cu până la 5 ani înainte

Pentru a implementa aceste modificări, autoritățile lucrează la ajustarea sistemului informatic, care să permită recalcularea pensiilor pentru aproximativ 5.000.000 de dosare de pensionari. Până în prezent, 95% dintre aceste dosare au fost introduse în sistemul electronic.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pensionarii din România vor putea resimți aceste schimbări începând cu toamna anului 2024, oferindu-le o perspectivă mai precisă și echitabilă asupra cuantumului pensiilor lor. 

Anunțul făcut de Daniel Baciu

Este de așteptat ca noile reguli să aducă beneficii semnificative pentru cei care au desfășurat activități suplimentare sau au beneficiat de sporuri în timpul carierei lor profesionale.

Citește și: Cum poți obține o pensie de 8.000 de lei după recalculare. Șeful Casei de Pensie a dezvăluit noua formulă de calcul, dar și ce pensie va avea o persoană care are un stagiu de cotizare de 44 de ani

Președintele Casei de Pensii a transmis un mesaj în acest context.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de

remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a transmis Daniel Baciu, președinte al Casei de Pensii, potrivit adevărul.ro.