Schimbări majore în ceea ce privește permisul de conducere. Ce români nu îl vor mai putea schimba sau obține

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 aug 2023, 04:20

Românii care vor să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere nu vor mai putea face acest lucru atât de ușor. Aceștia vor fi supuși unor teste mai amănunțite.

Permisul de conducere nu va mai putea fi obținut sau reînnoit atât de ușor. Șoferii sunt obligați să efectueze un examen medical care va depista dacă aceștia suferă de vreo afecțiune ce nu le permite să conducă.

Schimbări majore în ceea ce privește permisul de conducere

Românii care suferă de anumite boli ce sunt prevăzute în Ordinul nr. 1.162 din 31 august 2010 pentru aprobarea normelor minime în ceea ce privește aptitudinile fizice și mentale necesare pentru a putea conduce un autoturism, ce a fost emis de Ministerul Sănătății, nu vor

mai putea urca la volan.

Conform legislației în vigoare, cei care vor să conducă un vehicul trebuie să aibă și aptitudini mentale și fizice care sunt determinate în urma unei examinări medicale. Aceasta este o procedură obligatorie pentru cei care vor să obțină permisul de conducere.

Citeste si: Momentul în care o tânără de 21 de ani a născut într-un avion, la aproximativ 11.000 m înălțime. Medicul i-a dat voie să zboare, deși se afla în 32 de săptămâni

Conform avocatnet.ro, în cazul în care o persoană suferă de anumite afecțiuni, obținerea sau reînnoirea permisului de conducere poate fi amânată pentru o perioadă sau chiar anulată, dacă afecțiunile sunt mai serioase.

În grupa 1 sunt încadrați șoferii din categoriile: A, A1, A2, AM, B, B1 și BE, iar, în grupa a 2-a, fac parte șoferii din categoriile: C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Șoferii încadrați în grupa 1 pot obține permisul sau și-l pot reînnoi, dacă au o acuitate vizuală binoculară cu lentile de corecție de minimum 0,5 la ambii ochii, dacă este necesar.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește șoferii din grupa 2, aceștia trebuie să aibă o acuitate vizuală cu lentile de corecție de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai sănătos și de 0,1 la celălalt.

În continuare, persoanele care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală ce nu poate fi corectată la nicio ureche se pot încadra în grupa 1, dar doar dacă vehiculul pe care îl conduc are oglinzi mai mari.

Alte afecțiuni ce nu permit reînnoirea permisului sau obținerea acestuia

Persoanele care au handicap locomotor pot continua să conducă, dar în urma unei evaluări medicale a afecțiunii sau a anomaliei. De asemenea, cei care au boli cardiovasculare se pot urca la volan doar după ce afecțiunea a fost tratată.

Citeste si: Reguli noi la circulația în sensul giratoriu. Cine și cum va trebui să acorde prioritate

Mai mult decât atât, conform ordinului MS, persoanele care suferă de diabet zaharat pot obține permisul sau îl pot reînnoi, dacă demonstrează că sunt capabile să își țină episoadele sub control. Fără un aviz medical, nici cei cu afecțiuni neurologice nu se pot urca la volan.