În acest context, Simona Bucura-Oprescu a explicat că vor fi luate în considerare trei aspecte esențiale.
Schimbări majore în noua lege a pensiilor. Ce trebuie să știe seniorii
Pensiile românilor stau în mâinile a trei elemente importante. Este vorba despre contribuțiile individuale la sistemul de pensii, vechimea în muncă și alte criterii relevante care reflectă parcursul profesional al fiecărui cetățean.
„Vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 80%.
Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate.
Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”,
a declarat Simona Bucura-Oprescu.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum poate influența vechimea în muncă valoarea pensiei
Unul dintre aspectele subliniate de ministrul Muncii a fost impactul vechimii în muncă asupra pensiei. În acest sens, Simona Bucura-Oprescu a evidențiat punctele suplimentare pe care le vor primi românii în funcție de anii de muncă dedicați.
„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care un pensionar avea indemnizaţie minimă socială, care astăzi primea 1.125
Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti. Punctele de contributivitate vor creşte, fiindcă dacă până acum nu se lua în calcul acordul global dinainte de anul 2001, după noua lege, pe puncte de contributivitate, se vor lua în calcul inclusiv sporurile nepermanente, adică dacă un român a avut acord global, al treisprezecelea salariu, alte sporuri nepermanente, premii.
Pe contributivitate, în mod proporţional, se iau toate aceste venituri şi se vor transforma în puncte de pensie contributive, care vor fi folosite la stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare, iar în cazul facultăţii, şomaj, armată, sunt perioade asimilate care, la rândul lor, vor da un punctaj suplimentar, dar nu vor fi luate în calcul la stagiul minim de cotizare", a mai explicat ministrul Muncii.