Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Sunt vizați 5 milione de pensionari

Autor: Madalina Maftei

Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Sunt vizați 5 milione de pensionari

Modificări importante la pensiile private obligatorii. Noua lege vizează plătirea pensiilor în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în anumite condiții.

Pensiile private obligatorii ar urma să fie plătite beneficiarilor în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp după pensionare, față de acum, când plățile se întind pe cel mult cinci ani. Până în 2024, contribuția făcută de angajați la Pilonul II va crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut, ceea ce va duce la acumularea de sume mai mari economisite pentru bătrânețe, potrivit stirileprotv.ro.

Modificări la pensiile private obligatorii. Cum vor fi plătite beneficiarilor

 Persoanele care au ieșit deja la pensie și au contribuit la Pilonul II și-au primit banii toți odată sau în tranșe, pe o perioadă de cel mult cinci ani, în funcție de cum a optat fiecare. Asta în condițiile în care nu există o lege care să reglementeze această procedură.

”Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului România are termen. Este o discuție privind capacitatea României de a îndeplini angajamentele”, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului

Discuțiile de până acum se referă la modul în care vor fi făcute plățile din Pilonul II. Sunt luate în calcul mai multe variante, plata într-o singură transă sau în tranșe.

Citeste si: Peste 300.000 de români vor primi pensii mai mici cu 10%, în ianuarie. Cine sunt cei vizați

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Activele pieței pensiilor private au crescut semnificativ în 2021

În anul 2021, piața pensiilor a înregistrat o creștere semnificativă a activelor în 2021. Mai exact, este vorba despre un procent de aproape 25%, ajungând la aproximativ 8% din PIB, potrivit lui Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF – Sectorul Sistemului de Pensii Private. 

”În anul 2021, piaţa pensiilor private a înregistrat o performanţă deosebită, cu o creştere a activelor de aproape 25%, ajungând la aproximativ 8% din PIB, fiind cea mai importantă componentă a sistemului financiar non-bancar din România.

Astfel, şi în acest an, fondurile de pensii private au continuat evoluţia pozitivă, consemnată de la începutul sistemului de pensii private din Romania, activele depăşind valoarea de 18 miliarde de euro.

Aceste creşteri s-au realizat pe fondul unei situaţii economice marcate de incertitudini cauzate de evoluţia pandemiei, care a perturbat activitatea întreprinderilor la nivel global, unele industrii fiind mai afectate decât altele.

Redresarea economică a început spre sfârşitul anului 2020, după corecţiile ample din trimestrul II (în care datoria şi deficitele au explodat, iar scăderea economică a fost semnificativă) şi a depins şi de capacitatea măsurilor implementate de guvernele şi băncile centrale de a atenua efectele negative ale pandemiei COVID-19 asupra economiei globale”, a explicat Dan Armeanu la finalul anului trecut, potrivit realitateatv.net.

Citeste si: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre desfiinţarea pensiilor speciale: "Toate vor fi pe contributivitate"