Ordonanța de Urgență prevede introducerea contribuției persoanle pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale.
Se întâmplă de la 1 ianuarie 2022
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit în cadrul unei emisiuni despre Ordonanța de Urgență care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Această ordonanță a fost dată în urmă cu doi ani, a fost amânată, iar acum va intra în vigoare, potrivit fresh24.ro.
”Impactul ei poate fi unul foarte mare pentru omul de rând, mai ales cel care nu are bani. Din ce-am văzut eu, vulnerabilitățiile acestei ordonanțe sunt următoarele: permiți unui sector să ia bani în plus față de ce ia de la CNAS, deci accesează fondurile CNAS, dar bani sunt în plus, comparativ cu sectorul public”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni Tv.
Mai exact, această ordonanță prevede că, românii care nu au plătit până acum pentru analize s-ar putea ajungă în situația în care li se va cere bani pentru a le face.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
”Este posibil, da. Este posibil să se facă coplăți. Serviciul medical va fi limitat”, spus Arafat.
Contribuția personală pentru internarea în spitalele private se aplică de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, asta înseamnă că se aplică la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022.
Ce reprezintă contribuția personală?
Contribuția personală este diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor de servicii medicale private pentru rezolvarea acelui caz, potrivit sursei citate.
Citeste si: Modificări la certificatul verde în România! Cine trebuie să-și facă un nou certificat digital