Schimbări importante pentru elevi în ceea ce privește Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus cum vor da cele două examene absolvenții de anul acesta.
Schimbări mari pentru elevi în ceea ce privește Bacalaureatul și Evaluarea Națională
Sorin Cîmpeanu i-a asigurat pe elevi că, începând cu anul școlar 2022-2023, elevii care vor absolvi clasele a VIII-a și a XII-a vor da examenele finale „așa cum au fost anunțate”.
„Cei care încep şcoala astăzi vor susţine examenul de bacalaureat aşa cum a fost anunţat. Singura schimbare este aceea decisă împreună cu partenerii de dialog social, a păstrării programei în forma cunoscută înainte de pandemie pentru ambele examene naţionale: evaluare naţională şi bacalaureat. Deci toţi elevii care încep astăzi şcoala vor susţine bacalaureatul în forma cunoscută.
Vor putea susţine un examen de bacalaureat diferit doar elevii care vor începe şcoala anul viitor, în septembrie 2023, după planuri-cadru noi, după un curriculum nou, după ce vor fi parcurs patru ani de liceu într-un alt fel
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Planurile-cadru vor trebui să fie finalizate în acest an calendaristic, pentru că în spatele fiecărei discipline din panul-cadru, în funcţie de numărul de ore alocat fiecărei discipline va trebui să avem un curriculum adecvat şi adaptat, centrat pe adevărate competenţe”, a declarat ministrul.
Manualele în format digital vor intra în vigoare în școli
Ministrul Educației a mai specificat faptul că, după ce noul curriculum va fi elaborat, în școli vor trebui să fie introduse noi manuale care vor fi disponibile în format digital.
Mai mult decât atât, peste 10.000 de amendamente la propunerile legate de noua legislație în domeniul educației au fost primite de către ministru, menționând că acest lucru denotă seriozitate și implicare.
Astăzi, 5 septembrie, aproximativ trei milioane de elevi și de copii de grădiniță au revenit în băncile școlii și ale grădinițelor. Aceștia vor trebui să se acomodeze din mers cu noile modificări, care nu sunt deloc puține la număr.
Elevii nu vor mai da tezele obligatorii, iar profesorul va decide modul în care aceștia vor fi evaluați, dar și câte note vor trebui să ia la fiecare materie. De asemenea, mediile semestriale vor fi înlocuite cu o singură medie anuală.
Nu vor mai exista semestre, anul fiind împărțit în cinci module, vacanța de vară va fi mai scurtă, deoarece vor exista mai multe vacanțe în timpul anului școlar.