Duminică, la Asta-i România! Schimbările climatice riscă să transforme zone întregi din țara noastră în deșert

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 05 iul 2024, 13:36

Duminică, de la ora 14:30, la Kanal D, emisiunea de reportaje ”Asta-i România!” ne propune să descoperim modul în care schimbările climatice extreme, cu recorduri de temperatură sau furtuni violente, ne vor schimba viața.

În prima lună de vară orașele s-au transformat în adevărate cuptoare, iar la țară pământul s-a crăpat în lipsa precipitațiilor. Trăim cele mai fierbinți zile de vară, cu temperaturi record, care intră în istoria meteorologiei. Între betoanele marilor orașe aerul e tot mai greu de respirat, iar la sate, țăranii spun ca n-au mai simtit așa căldură. Zone întregi din Oltenia se transformă în deșert si încet, încet dunele de nisip se extind, acaparând zone până nu demult roditoare.

Citește și: Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat

Schimbările climatice riscă să transforme zone întregi din țara noastră în deșert

In Călărași de Dolj, la mică distanță de Dăbuleni, capitala rurală a pepenilor românești, soarele arde mai tare ca nicăieri și n-a mai căzut picatură de apă.

Sistemul de irigații distrus de zeci de ani nu primește momentan finanțare, iar oamenii care trudesc de o viață pământul își mai pun speranțe doar în mila lui Dumnezeu. Ca să poată să-și susțină culturile, legumicultorii își sapă fântâni dupa posibilitati.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță un nou val de căldură cu temperaturi ridicate de până la 38 de grade Celsius la umbră: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 5 iulie 2024 și câte grade va avea apa mării

Pentru aceștia, autoritățile locale încearcă să găsească soluții. E nevoie de apă atât pentru animale, pentru irigarea ogoarelor, dar și pentru viața de zi cu zi a locuitorilor.

Care ar fi soluțiile pentru remedierea acestei probleme, cum ne putem adapta la schimbări înainte sa fie prea târziu, aflati duminică, de la ora 14.30, în cadrul emisiunii Asta-i România, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.