Scholz apără decizia de a trimite tancuri de luptă în Ucraina!

Autor: Bogdan Frațilă

După săptămâni de presiuni tot mai mari, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania va trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina!

Sursa: PixaBay

După săptămâni de presiuni tot mai mari, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania va trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina!

După săptămâni de presiuni tot mai mari, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania va trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Decizia a declanșat o dezbatere aprinsă în parlamentul federal, Bundestag.
Cancelarul Olaf Scholz a confirmat miercuri că Germania va livra Ucrainei un număr inițial de 14 tancuri Leopard 2 A6 și că va permite țărilor partenere să reexporte propriile tancuri grele de luptă fabricate în Germania către această țară.


Luând cuvântul la începutul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în Bundestag, Scholz a declarat: "Este corect să acționăm îndeaproape cu partenerii noștri internaționali pentru a sprijini Ucraina- financiar, cu ajutor umanitar, dar și cu livrări de arme. Acum putem spune că, în Europa, noi și Marea Britanie suntem cei care am pus cele mai multe arme la dispoziția Ucrainei.... Germania va fi întotdeauna în prima linie atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei."

Cancelarul a insistat că a avut dreptate să își mențină abordarea prudentă, luându-și timp să negocieze detaliile livrărilor de tancuri de luptă, în loc să se grăbească unilateral. El a reiterat domeniul de aplicare al asistenței germane, care va include tancuri, logistică, muniție și întreținere, precum și instruirea echipajelor de tancuri ucrainene în Germania.
"Cu tot ceea ce facem, trebuie să precizăm întotdeauna foarte clar că vom face tot ceea ce este necesar și posibil pentru a sprijini Ucraina, dar, în același timp, pentru a preveni o escaladare a războiului către un război între Rusia și NATO", a adăugat
Scholz.

Pozițiile partidelor germane cu privire la tancurile pentru Ucraina

Cel mai mare partid de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a cerut de mai multe luni livrarea de tancuri către Ucraina și a făcut din ezitarea percepută a cancelarului principala sa linie de atac împotriva guvernului.
Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pentru politica externă al CDU, a reluat promisiunea lui Scholz de a nu "provoca" un război cu Rusia și a întrebat cum trimiterea de tancuri este mai puțin provocatoare decât trimiterea celorlalte echipamente militare pe care Germania le-a

trimis deja.
În replică, cancelarul a spus că a evitat în mod deliberat cuvântul "provocare", deoarece "acesta a fost cuvântul războiului imperialist rus de agresiune".
"Dar voi spune care a fost diferența", a spus el, înainte de a argumenta că orice alt curs de acțiune decât cel pe care l-a urmat- și anume o abordare pas cu pas în coordonare cu partenerii internaționali- nu ar fi servit pacea și securitatea în Europa.

Petr Bystron, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a declarat că decizia cancelarului a "aruncat peste bord principiile fundamentale ale politicii externe postbelice a Germaniei". El a contrastat poziția lui Scholz cu cea a predecesorilor săi din SPD în cancelaria vest-germană: Helmut Schmidt și Willy Brandt, care au condus o politică de apropiere față de Uniunea Sovietică. "Veți rămâne în istorie ca fiind cancelarul care a călcat în picioare această moștenire", i-a spus el lui Scholz.

Scholz a replicat spunând că atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost ceea ce a distrus marile realizări politice pe care Brandt și Schmidt le-au reprezentat.
Partenerii de coaliție ai lui Scholz, ecologiștii Verzi și neoliberalii Democrați Liberi (FDP), și-au exprimat de mult timp sprijinul pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Opinia publică germană este divizată în privința livrărilor de tancuri

Mai târziu în cursul zilei, liderul opoziției, Friedrich Merz (CDU), și-a reiterat propriile critici la adresa reticenței percepute a cancelarului de a da undă verde livrărilor de tancuri.
Scholz a susținut că abordarea sa prudentă reflectă reticența populației germane. Un sondaj de opinie publicat săptămâna trecută a arătat că germanii sunt împărțiți destul de egal pe această temă, cu 46% în favoarea trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina și 43% împotrivă.
Sondajul, realizat de institutul de sondaje Infratest Dimap, a constatat că în rândul alegătorilor SPD sprijinul pentru trimiterea de tancuri a fost ușor mai mare în favoarea trimiterii de tancuri: 49% doreau trimiterea de Leopards, iar 40% se opuneau.
Susținătorii partidului cel mai puternic în favoarea lor au fost cei ai CDU, dintre care 66% au considerat că Germania ar trebui să trimită Leopards, urmați îndeaproape (oarecum surprinzător, având în vedere rădăcinile sale în activismul pacifist din anii 1980) de susținătorii Partidului Verde, 61% dintre aceștia fiind în favoarea lor.
Între timp, partidul neoliberal FDP a fost împărțit exact în mod egal- 48% în favoarea și 48% împotrivă. Acest lucru a fost în sine o surpriză, deoarece unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Scholz în ultimele luni a fost Marie-Agnes Strack-Zimmermann de la FDP, președinta comisiei de apărare a Bundestagului, care a vizitat Ucraina de mai multe ori în ultimul an.
Susținătorii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), între timp, rămân cei care se opun cel mai vehement livrărilor de tancuri: Aproximativ 84% se opun acestei acțiuni.
Cel mai mic partid din Bundestag, Partidul Socialist de Stânga, este, de asemenea, împotriva livrărilor de arme către Ucraina. Co-liderul său, Dietmar Bartsch, a declarat miercuri în Bundestag: "Obiectivul nu poate fi acela de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina în trei luni. Scopul ar trebui să fie acela de a pune capăt războiului în trei luni".

Citește și: Cum au bani Germania și UE pentru echipamentele militare din Ucraina?

Citește și: Germania promite să susțină Kievul privind tancurile moderne!

Citește și: Negocieri cu Ramstein: Indecizie pentru tancurile germane in Ucraina!