Școala de la marginea lumii. În vârf de munte, la capăt de țară, o mână de copii își croiesc drum spre viitor! Iată ce sacrificii fac opt copii și învățătoarea lor de luni până vineri!

Author: Ana Filip
Actualizat: 11 oct 2022, 01:11

Câțiva copii învață într-o școală aflată în vârf de munte! Iată ce sacrificii fac acești copii zilnic pentru a avea un viitor.

Într-o școală cât o cămăruță, undeva în vârf de munte, opt copii se pregătesc să își aleagă viitorul. Nu au internet, decât atunci când e vremea bună, iar toate bucuriile copiilor de la oraș le lipsesc cu desăvârșire. În schimb, aceștia au multă ambiție și o învățătoare devotată. Femeia este singură care a înțeles că îi poate ajută pe cei mici să ajungă oameni mari. Sunt copii frumoși din Țara huțulilor, care este o comunitate foarte aleasă și conservatoare pe care o găsim acolo unde se agață harta în cui!

Școala de la marginea lumii. În vârf de munte, la capăt de țară, o mână de copii își croiesc drum spre viitor

Echipa Asta-i România a ajuns la doi pași de frontieră cu Ucraina, pe o culme străjuită din toate părțile de o pădure deasă de brazi și fagi seculari, în Obcinele Bucovinei, un ținut străbătut de vai și de pârâuri, cu case tradiționale din lemn și cătune răsfirate.

Undeva pe un deal, într-o cămăruță veche din lemn, unde o sobă scoate mai mult fum decât căldură, o mâna de copii spun rugăciunea într-un glas, împreună cu învățătoarea lor, la începutul fiecărei zile de școală.

Cei opt elevi silitori sunt copiii frumoși ai huțulilor, care se adună de peste dealuri la școală Buc. Cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare 9 ani. Cu toții învață în aceeași cămăruță, o anexă unei gospodării din acest cătun izolat, pe care o localnică mărinimoasă a pus-o la dispoziția micuților, pentru că ei să poată învață.

Veronica Stasiuc are 53 de ani și de 30 e învățătoare aici la capăt de lume. Să predai la clase diferite, în același timp, nu e lucru ușor. În timp ce o fetiță citește cu voce tare la limba română, la clasa pregătitoare, un băiețel rezolva exerciții la matematică.

Fiecare are nevoie de aceeași atenție din partea învățătoarei, care nu-i scapă din ochi nicio clipă.

Din băncile de lemn, micuții o urmăresc cu mare atenție pe învățătoarea lor. Sunt conștiincioși, curioși și absorbiți de fiecare cuvânt al ei. Aici, în cămăruța asta, se nasc visurile a opt elevi cu mari speranțe.

Sacrificiul celor opt copii este și sacrificiul învățătoarei lor. Și ea provine dintr-un sat de munte și ea la rândul ei a învățat într-o școală izolată pe vremuri. Poate că tocmai din acest motiv a decis să traverseze dealurile și să trăiască cinci zile din șapte departe de casă, pentru a-i ajută pe cei opt elevi. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Duminică, de la ora 14:30, la "Asta-i România!", povestea impresionantă a copiilor care merg la scoală în vârf de munte

Citeste si: Viața la palat nu mai este doar lapte și miere. Palat mare, factură mare, după buget. Cum au ajuns să trăiască romii Buzescu în 2022