46 de unități de învățământ din țară au trecut în online de marți, 25 ianuarie 2022.
Printre acestea se numără Colegiul Național "I.L. Caragiale" din Capitală și Liceul "Nikolaus Lenau" din Timișoara.
Decizia închiderii temporare a Colegiului Național "I.L. Caragiale" din Capitală a fost luată după ce mai mult de jumătate din numărul de clase au cel puțin 3 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 11 cadre didactice au avut teste pozitive confirmate și de PCR.
„În cele 46 de unități cu activitate online sunt incluse și cele din cauze care nu țin de situația epidemiologică. Precizăm că vorbim de unități de învățământ la nivel de structură, adică din cele peste 17.500”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, potrivit romaniatv.net.
Noi reguli pentru închiderea școlilor și trecerea la învățământ online
Guvernul a adoptat la începutul acestui an o nouă procedură legată de trecerea la învățământul online, după ce precedentul an educațional s-a desfășurat în condiții foarte dificile din pricina pandemiei de COVID-19 cu care ne confruntăm.
În prezent decizia închiderii școlilor și trecerii în online se va lua dacă pragul de 75% de încărcare a spitalelor din pricina COVID-19 este atins.
"Schimbări importante: ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 5 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată mult peste 70 la sută.
În prezent, dată fiind specificitatea variantei [de Covid-19] Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cea de-a doua schimbare este suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.
Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.
Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii.
Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună.
Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov", declara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
"Situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor: Suceava – 34 la sută, în județul Cluj – 28 la sută, pentru București și Ilfov – 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI.
De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și, atunci, vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când se redeschide școală, [ca] să nu fie situația ‘săptămâna viitoare s-au închis din nou’. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.
De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.
Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în [sistem] online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ", explica și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în aceeași conferință comună.