Sorin Cîmpeanu a anunțat că școlile din România rămân parțial închise în această săptămână, deoarece toate ar trebui să funcționeze cu prezență fizică și săptămâna viitoare pe baza criteriului paturilor ocupate de pacienții Covid în spitale.
Ce se întâmplă de marți cu toate unitățile de învățământ din România. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul
Elevii din toate școlile din România vor putea participa în format fizic la cursuri, dacă în școală nu există niciun focar Covid.
În același timp, ministrul a mai declarat că 32.100 de elevi sau preşcolari și 8.290 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar s-au infectat cu Covid-19.
Sorin Cîmpeanu a anunțat, printr-un comunicat, că marți, 15 februarie 2022, în toate școlile din România, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, cadrul didactic trebuie să organizeze, la clasa la care are curs, activități de lectură la care să ia parte toți copiii.
”Începând din acest an, România are o Zi naţională a lecturii! Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construieşte legături profunde şi statornice în minţile tuturor, fie copii sau adulţi”, transmite ministrul Educaţiei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În cursul zilei de marți, 15 februarie, programul elevilor din toate unitățile de învățământ va fi modificat, iar la îndemnul ministrului Educației se vor organiza activități de lectură.
”În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.
De asemenea, oficialul invită bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii.
”Recomandăm asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;. Încurajăm şcolile să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor”, se mai arată în comunicat.
Norvegia anulează pentru a treia oră examenele naționale, din cauza pandemiei
Norvegia a anulat pentru a treia oară examenele de primăvară, a anunțat Tonje Brenna, ministrul educației vineri, 11 februarie, potrivit TheLocal. Acestea au mai fost anulate și în 2020 și 2021.
În cadrul unei conferințe de presă, guvernul norvegian a anunțat decizia de a anula examenele scrise și orale atât ungdomsskole, cât și în școlile videregående.
În sistemul de învățământ norvegian, copiii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani urmează cursurile ungdomsskole, similare cu școala gimnazială din România. În timp ce, majoritatea continuă la videregående skole de la 16 la 19 ani, asemănător cu liceul din România, potrivit sursei citate.