Școlile rămân închise! Când ar putea fi redeschise

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 06 ian 2021, 15:38
Școlile rămân închise cel puțin până pe 8 februarie

Școlile rămân închise cel puțin încă o lună.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie.

Cîmpeanu a precizat că s-a luat decizia prelungirii învățământului online doar până pe 8 februarie fiindcă el dorește ca școlile să fie redeschise, iar cel de al doilea semestru al anului școlar 2020-2021 să se efectueze fizic, în sălile de clasă.

„Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.

Am fost pus în fața unei situații: <Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021>. Am refuzat acest lucru și am spus <Nu>. Îl inițiem până în data de 8 februarie. Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online
”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de Antena 3.

„Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai precizat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu amenință cu demisia!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a amenințat cu demisia! Cîmpeanu a spus că nu va rămâne la șefia ministerului dacă bugetul de stat pe anul în curs nu va prevede 6% din PIB pentru educație.

„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educației, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, și am cerut să se respecte proporția de 6% la nivelul fondurilor europene care vin în următorii

patru ani. S-a adoptat în unanimitate acest amendament și a fost preluat în programul de guvernare a actualei coaliții. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Din bugetul național, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul țării să fie alocată educației.   Obiectivul nu este deloc de neglijat.

Va fi atins prin creșteri graduale, până în 2024.

Am mai trăit o dată experiența asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ținta asumată de România fiind de 1%, așa cum era asumat pentru educație 6%. S-a stabilit atunci că, prin creșteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creșteri, am ajuns la 0,16%.

Când spun creșteri graduale pun accent pe creșteri. Adică în 2021 bugetul educației, înțelegând toate dificultățile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.

Dacă nu vom avea o creștere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu știu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget și atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care știe să facă mai bine fără bani”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Elevii s-ar putea întoarce în bănci din 11 ianuarie! Anunţ de la Ministerul Educaţiei