Scovergi: reteta mai putin stiuta pentru un desert romanesc

Autor: B.M.
Actualizat: 21 feb 2020, 11:19
Scovergi: reteta mai putin stiuta pentru un desert romanesc

Cum sa faci scovergi ca la tara, asa cum le faceau bunicii: reteta rara, mai putin stiuta.

Pentru multi dintre noi scovergile, sau asa numitele turte, reprezinta o amintire placuta din perioada copilariei. Fie ca le primeam la micul dejun, fie ca le primeam ca desert, scovergile erau intotdeauna gustoase si satioase. Se pot servi fie simple, fie combinate cu mujdei, branza, gem sau chiar ciocolata.

Iata retete traditionale de scovergi.

Reteta de scovergi de post prajite in ulei

Pentru a prepara scovergi simple aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 de grame de faina, 350 ml de apa, 6 grame de drojdie uscata, ulei, sare, zahar.

Se incepe cu prepararea aluatului prin amestecarea fainii cu zaharul si drojdia. Se framanta bine, dupa care se adauga treptat apa, care este de preferat sa fie calduta, si sarea. Aceasta operatiune ar trebui sa dureze 10- 15 minute, dupa care aluatul ar trebui sa fie acoperit cu un prosop si lasat la dospit timp de aproximativ o ora.

Ulterior se rup bucati egale din el, iar ca turtele sa se faca mai usor se formeaza mai intai bile, dupa care se intind pe blat cu ajutorul unui facalet.

Scovergi. Dupa acest pas se mai lasa la dospit inca 10 minute, timp in care, intr-o cratita, punem la incins aproximativ 500 de mililitri de ulei. Setati focul la mediu si incepeti sa prajiti scovergile.

Mare atentie la acest pas: daca focul va fi prea iute aluatul se va praji doar superficial, la exterior; la interior va ramane crud.

Cand s-au rumenit pe o parte, intorceti-le pe cealalta. La final le puteti aseza suprapuse pe o farfurie cu servetele absorbante intre ele, pentru a elimina excesul de ulei.

Se pot consuma in loc de paine sau se poate pune peste ele orice, de la gem sau smantana pana la iaurt si mujdei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Tuica fiarta. Cele mai bune retete de tuica fiarta

Citeste si: Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt

Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase

Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos

Reteta de scovergi cu iaurt

Daca vrei sa faci ceva mai deosebit, poti incerca prepararea de scovergi cu iaurt.

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 550 de grame de faina, 7 grame de drojdie uscata, 400 de grame de iaurt, trei galbenusuri, 4 linguri de zahar, 100 grame de unt, vanilie, coaja de portocala, sare, zahar pudra, ulei.

Pregatiti mai intai faina si adaugati peste ea drojdia, zaharul, galbenusurile, sarea, vanilia si coaja de portocala. Ulterior topeste untul intr-o tigaie, pune peste el iaurtul si amesteca bine, pana cand obtii o combinatie omogena. Toarna acest amestec peste faina si incepe sa framanti aluatul timp de 5- 10 minute.

Lasa-l la dospit 45 de minute, acoperit cu un prosop, dupa care portioneaza-l in bile egale, pe care ulterior le vei aplatiza cu ajutorul unui facalet.

Prajiti scovergile in ulei la foc potrivit si aveti grija sa le intoarceti, cand se rumenesc. La final asaza-le pe servetele, pentru a inlatura excesul de ulei, dupa care pune peste ele zahar vanilat.

Pofta buna!

Citeste si: Curățare inox înnegrit. Cum să cureți corect arsura și grăsimea arsă de pe vase

 

Taguri: