Ceea ce îi așteaptă pe români în anul 2023 sunt scumpiri în lanț. Printre ele se numără prețuri mai mari la produsele și la serviciile cel mai des achiziționate de români, iar aceste lucruri duc la reducerea numărului de consumatori sau, după caz, la reducerea cantității consumate.
Cu ce scumpiri vor trebui să se descurce românii în anul 2023
Șoferii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru asigurările auto, la fel și cei care nu renunță la viciile pe care le au, fiind vorba de consumatorii de
De asemenea, de scumpiri nu scapă nici persoanele care vor lua masa în oraș și nici cei care se vor caza la hotel, TVA-ul acestor servicii și produse urmând să crească de la 5% la 9%.
Mai mult decât atât, pentru prima dată în întreaga Uniune Europeană, mai mult vor costa și țigările electronice.
Alexandru Muntean, manager al unei cherhanale, este conștient de greutățile care vor urma din punct de vedere financiar, deoarece numărul celor care își vor permite să se bucure de o masă în
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„E foarte dificil, fiindcă toate aceste majorări vin într-o perioadă în care oricum toate celelalte materii prime, utilități, chirii ș.a.m.d. sunt deja foarte sus. Și singurul care va suporta într-un final toate lucrurile astea este clientul final. Te gândești foarte mult dacă să mai ieși în oraș, să mai servești masa sau nu”, a spus acesta, conform digi24.ro.
Berea fără alcool și băuturile carbogazoase cu zahăr vor fi mai scumpe
TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr și pentru berea fără alcool va crește la 19% de la 9%, cât este în prezent. De asemenea, asigurările RCA nu vor scăpa nici ele de majorarea prețurilor, iar acest lucru are loc, deoarece companiile de asigurări auto vor trebui, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să achite contribuții mai mari la Fondul de Garantare.
Cu toate acestea, Nicole Ciucă susține că, în anul 2023, inflația va avea o tendință de scădere, urmând să ajungă la aproximativ 10%, după ce, în anul 2022, a trecut de 15%. Premierul României a afirmat că, „la sfârșitul anului, inflația pe 2022 nu va depăși 13%”.
INS a anunțat că, în luna noiembrie, inflația a ajuns la aproximativ 17%, dar Ciucă susține că este doar o comparație cu luna noiembrie a anului 2021, dar se arată optimist în ceea ce privește finalul de an, susținând că, în anul următor, se va înregistra o creștere economică.