Scumpiri masive la grâu și porumb în ultima lună. Prețuri mai mari cu 35-40%

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 04 dec 2022, 03:45

Scumpiri masive la grâu și porumb în ultima lună. Prețuri mai mari cu 35-40%

Sursa: PixaBay

Prețul cerealelor a crescut considerabil în ultima lună. Grâul s-a scumpit cu 34%, în timp ce porumbul s-a scumpit cu 40% de la 1 februarie. Scumpirile nu se opresc aici, anunță specialiștii XTB România.

Deși s-au înregistrat scumpiri masive la grâu și porumb pe piața din europeană în utima lună, specialiștii informează că aceste scumpiri ar putea continua cu încă 35-40%.

Scumpiri masive la grâu și porumb în ultima lună

Odată ce Putin a declanșat invazia în Ucraina, economia a fost prima vizată și are cel mai mult de suferit.

”Energia, obţinută din petrol sau gaze naturale este foarte mult în discuţie zilele acestea, în condiţiile conflictului din Ucraina, însă nu e singura resursă pentru care pieţele se
înfruntă.”,
atrage atenţia Claudiu Cazacu, Consulting Analyst în cadrul XTB România.

Specialistul mai precizează că mărfurile traniztate prin Marea Neagră sunt variate, de la metale industiale și produse chimice până la materii prime agricole, în cantități semnificative pentru echilibrul piețelor globale.

”Ele sunt şi mai importante într-o perioadă când setea de materii prime e mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar şi a unui impuls al inflaţiei. 

  Pe lângă gaze naturale şi petrol, grâul, porumbul şi alte mărfuri agricole sunt puternic influenţate de evenimentele din regiunea Mării Negre. În plus, indirect, prin exportul de îngrăşăminte, regiunea are de asemenea un cuvânt de spus în piaţa agricolă globală.”,
explică analistul.

Citeste si: LIVE UPDATE A noua zi de război. Cel puțin trei tentative de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Rusia, primul exportator mondial de grâu

Reprezentantul XTB a precizat că, împreună, Rusia și Ucraina au foarte mult de suferit din exportul global de grâu. Ucraina se află în top 5, însă este foarte important pentru echilibrul pieței de cereale în general, prin porumb, grâu și soia.

”Ucraina e între primii 10 producători mondiali de soia. Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producţia, în timp ce atât transportul unor cantităţi uriaşe, cât şi abilitatea de a face

plăţi şi a opera cu scrisori de garanţie pot pune probleme în aprovizionarea normală.”,  a mai precizat analistul, potrivit adevărul.ro.

Făcând o analiză a pieței, prețul grâului a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 euro. În timp ce prețul grâului tranzacționat futures SUA a atins miercuri limita de variație ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aprox.
35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb). Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie, însemnând o apreciere de 40%.   

”Creşterile sunt neobişnuit de puternice, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp.    Traderii au nervii întinşi şi au o grea misiune în a anticipa mişcările viitoare, atunci când factorii de efect esenţial nu sunt de natură economică sau nu ţin de starea vremii, ci de ordin geopolitic.

Pieţele reacţionează la posibilitatea limitării ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.”, transmite Claudiu Cazacu.

Situația actuală din Ucraina împiedică sau îngreunează transportul maritim al mărfurilor, pe lângă sancțiuni. Specialistul susține că multe transporturi au fost deja întârziate sau suspendate pe rutele comeciale din Marea Azov, din cauza acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.

”Între preocupările pieţelor, se numără faptul că pe lângă livrarea fizică, plăţile se fac cu greutate, în urma restricţiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele bănci ruseşti.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, scrisorile de garanţie nu sunt considerate îndestulătoare, iar anumite firme nu vor să încarce resursele în vase, în lipsa lor, potrivit unor raportări de săptămâna trecută.”, explică analistul.
Citeste si: Forțele ruse pregătesc un complot pentru asasinarea lui Volodimir Zelenski. Au fost demascați de Anonymus