Iarna anului 2021 vine cu o grămadă de creșteri la prețuri. După ce prețurile energiei eletrice și gazelor au explodat, românii vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra alimentele de Crăciun regăsite pe rafturile magazinelor, care vor fi scumpite cu 25% față de anii precedenți.
Masa de Crăciun, mai scumpă în 2021. Prețurile produselor cresc cu 25%
De la începutul anului 2021, prețul la pâine și ulei a suferit o creștere de circa 25%, potrivit Ministerului Agriculturii. Pâinea, alimentul pe care toți românii îl cumpără și îl consumă, s-a scumpit cu 50 de bani în doar 10 luni. Tot în 10 luni, prețul uleiului a crescut cu 1,5 lei.
Citeste si: Ce restricţii vor fi de Crăciun și Revelion? Ministrul Sănătăţii a făcut anunțul pentru toată România
Având în vedere că, în prezent, un litru de ulei costă 7,40 lei, este foarte posibil ca în această iarnă să crească prețul la ulei, astfel că vom ajunge să plătim până la finalul lunii decembrie suma de opt lei pe același litru de ulei.
Crăciunul vine cu prețuri mai mari la carne de porc și la cozonaci
Scumpiri vor exista și la capitolul carne de porc, care este nelipsită de la masa festivă de Crăciun.
La momentul actual, prețul unui kilogram de carne de porc se încadrează între 19- 24 de lei, în funcție de sortimentul acesteia. Prețul cărnii de porc ar putea să crească cu cel puțin 20% până la Crăciun, astfel că, în situația aceasta, cea mai ieftină carne de porc ar urma să valoreze 22,8 lei.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Și la capitolul „dulce” românii vor avea de plătit în plus. Prețul la cozonaci va crește cu 10-15%, dat fiind faptul că va exista o majorare a prețurilor tuturor produselor. Patiserii declară că nu au de ales și că trebuie să mărească și ei prețurile.
„Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, a declarat Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie.
Prețurile produselor se află la maximul ultimilor 10 ani, conform Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Diferit de septembrie 2020, prețurile au crescut cu 33% global.