Scumpirile continuă! Cât te va costa asigurarea de sănătate în 2022 dacă nu ești angajat

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 19 oct 2022, 00:15

Cât costă asigurarea de sănătate în 2022

Sursa: pexels.com

Gazele, electricitatea și multe produse s-au scumpit în 2021. Iată că și asigurarea de sănătate va costa mai mult în 2022.

Pandemia de COVID-19 a declanșat o explozie a prețurilor în mai multe domenii. Pe lângă gaze și electricitate s-au scumpit și numeroase alimente, iar acum ne confruntăm și cu o explozie a asigurărilor.

Asigurările RCA, CASCO, asigurările de viață, dar și asigurările de sănătate cresc. Iată cât va trebui să plătești asigurarea de sănătate în anul 2022 dacă nu ești angajat undeva și nu ai venituri declarate.

Scumpirile continuă! Cât te va costa asigurarea de sănătate în 2022

Pentru asigurarea de sănătate românii care nu sunt angajați și nu au venituri înregistrate la Fisc vor plăti în 2022 1.530 de lei, cu 150 de lei mai mult decât anul trecut.

Mărirea sumei pe care românii fără venituri înregistrate la Fisc trebuie să o plătească pentru a avea asigurare de sănătate provine din creșterea salariului minim brut pe economie.

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât era în 2021, potrivit adoptării HG nr. 1.071 din 2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 5 octombrie 2021. 

Suma de 1.530 de lei, pe care cetățenii români care nu sunt angajați și nu au venituri înregistrate la Fisc trebuie să o plătească pentru o asigurare de sănătate, rezultă din înmulţirea valorii salariului minim brut valabil în anul 2022 (adică 2.550 de lei) cu şase luni şi cu 10% (cota de contribuţie de asigurări sociale la sănătate).

Românii trebuie să plătească mai mult în 2022 pentru asigurarea de sănătate
[Sursa: pexels.com]

Citeste si: Facturile la curent l-a adus la disperare pe un bărbat din Gorj! A vrut să se sinucidă: „Nu mai am nicio susținere, nimic”

Mai mulți români au primit facturi mai mari la electricitate!

Chiar ministrul Energiei a anunțat că există cazul a numeroși români care au primit facturi mai mari, recent, la electricitate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a încurajat pe românii care știu că au primit facturi mărite să nu le plătească.

„Am spus ce aș face eu dacă aș fi într-o astfel de situație. Am fost de două ori în astfel de situații. Prima dată am reclamat furnizorului, nu s-a întâmplat nimic, furnizorul m-a ignorat complet. Am reclamat la ANRE, după reclamație s-a rezolvat situația. A doua oară am reclamat furnizorului, s-a rezolvat de la furnizor. Vă spun ce fac eu. Chiar am spus, nu pot să spun nimănui ce să facă. Acele lucruri care mi s-au întâmplat mie au fost făcute de furnizori cu încălcarea legii. Departe de mine să spun cuiva să nu plătească o factură. Nu am plătit pentru că s-a rezolvat într-un timp rezonabil”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

ANRE susține că un singur furnizor important a trimis facturi necompensate. 

Nu oricine beneficiază de compensare şi plafonare. Aşa cum a fost gândită legea plafonării- asta a făcut de fapt: a dat posibilitatea în această iarnă facturilor să crească”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în Energie.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă ții prea multe aparate electronice în priză. Toți românii trebui să afle asta