Scumpirile în România continuă, iar noile produse și servicii care îi vor face pe români să scoată mai mulți bani din buzunar vor fi anunțate astăzi, 29 iunie, după ce ședința de Coaliție se va încheia. Cu toate acestea, se știe, până acum, câteva scumpiri care vor avea loc.
Fumătorii, cei care consumă alcool și sucuri acidulate ce conțin zahăr, cei care iau masa în oraș și care aleg cazarea la hotel vor trebui să scoată, de aici înainte, mai mulți bani pentru aceste produse și servicii.
Mai exact, un pachet de țigări va costa cu 50 de bani mai mult, o sticlă de vin va fi mai scumpă cu patru lei, o sticlă de suc acidulat va fi cu 70 de bani mai scumpă.
În continuare, serviciile de catering vor fi cu 4% mai scumpe, iar patronii se tem că numărul clienților va scădea, iar afacerile lor vor avea de suferit.
„Creșterea cotei de TVA la serviciile turistice probabil este o soluție disperată”, a spus Adrian Beliuță, consultant fiscal, potrivit stirilekanald.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Scumpiri s-au înregistrat și în sistemul farmaceutic
Medicamentele ce sunt eliberate fără prescripție medicală s-au scumpit cu până la 25%. Contextul economic prezent a afectat și domeniul farmaceutic, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt cei care au nevoie de medicamente.
„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India. Au crescut, pe de-o parte, costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări, nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin”, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, conform euronews.ro.
Citeste si: România iese în stradă. Sute de mii de șoferi protestează față de prețurile de la pompă
„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15, 20, 25%”, a spus Dragoș Damian, fostul președintele al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).