După întâlnire, s-a ajuns la un acord pentru plafonarea cu un anumit procent a prețurilor alimentelor.
Citește și: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc
Ce alimente vor fi reduse din luna august
Începând cu data de 1 august, vor fi ieftinite alimentele de bază, fiind oferit, astfel, un sprijin important pentru consumatori. Totodată, prețurile reduse s-au stabilit ținându-se cont și de evitarea pierderilor în rândul fermierilor și producătorilor, conform Ego.ro.
Decizia finală prevede faptul că, începând cu 1 august, distribuitorii alimentari nu vor putea aplica un adaos comercial mai mare de 5% pentru produsele de bază selectate, iar procesatorii și retailerii vor putea avea un adaos comercial maxim de 20%. Aceste restricții vor fi în vigoare timp de trei luni, iar, în această perioadă, impactul asupra bugetului va fi supus unor analize. Mai jos se află lista produselor al căror preț va fi redus de la 1 august:
- brânză telemea de vacă vrac;
- carne proaspătă de porc;
- carne proaspătă pui;
- cartofi proaspeți albi;
- făină albă de grâu „000' 1 kg;
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
- iaurt simplu lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr;
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime 1l;
- legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 buc;
- pâine albă simplă 300 – 500 gr.;
- ulei floarea soarelui 1l;
- zahăr alb tos 1 kg.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Însă, cu toate acestea, un lanț de magazine alimentare a început, înainte de termenul limită stabilit de Guvernul României, să reducă, anticipat, adaosurile comerciale, adică înainte de 1 august 2023. Respectivele magazine au vrut să vină în ajutorul oamenilor pentru a face față inflației actuale. Alimentele care au fost ieftinite în aceste magazine sunt: pâinea albă, laptele de vacă, telemeaua din lapte de vacă, iaurtul simplu din lapte de vacă, făina albă de grâu, zahărul alb tos, mălaiul, ouăle de găină, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă de pui, carnea proaspătă de porc, cartofii albi, roșiile, castraveții, ceapa galbenă,
Citește și: Cât de bio este un produs bio? Ce înseamnă, de fapt, acest termen de pe etichetele alimentelor
Ce produse vor cunoaște scumpiri
Guvernul Ciolacu intenționează să mărească accizele pentru țigări și alcool, până la nivelul mediei europene.
De asemenea, ar dori să țină în frâu industria jocurilor de noroc, care ia amploare din ce în ce mai mult, prin mărirea taxelor, inclusiv taxa de licențiere. Guvernul ar mai vrea să urmeze modelul adoptat de Irlanda și să impoziteze băuturile răcoritoare cu o anumită concentrație de zahărNu în ultimul rând, mâncarea pentru animale, produsele bio și suplimentele alimentare nu vor mai beneficia de facilități fiscale, iar TVA-ul pentru acestea va crește la 19% începând din această toamnă. În plus, se pregătește o taxă de 15% pentru companiile care își externalizează veniturile și scot sume din România.