Deciziile recente privind păstrarea în funcție a actualilor lideri ai Casei Naționale de Pensii și Ministerului Muncii au stârnit controverse și au amplificat îngrijorările.
Ce probleme se anunță în legătură cu pensiile
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, rămân în funcție, în ciuda numeroaselor critici legate de modul în care au gestionat sistemul de pensii. Conform Newsweek România, celor doi li se reproșează întârzieri majore în procesul de recalculare a pensiilor, care în unele cazuri nu a fost finalizat
Un alt aspect alarmant este posibilitatea ca bugetul pentru 2025 să nu fie aprobat la timp, având în vedere faptul că noul Guvern își va începe mandatul abia spre finalul anului, mai scrie sursa citată.
Pe lângă problemele administrative, sistemul informatic utilizat de Casa de Pensii funcționează doar parțial. Deși Ministerul Muncii a anunțat recent alocarea unei sume de 109 milioane de lei pentru modernizarea acestuia, pensionarii resimt deja consecințele întârzierilor.
Noul proiect prevede introducerea unor funcționalități moderne, precum un portal de comunicare online, servicii electronice pentru biletele de tratament, aplicația „e-Talon” pentru generarea automată a cupoanelor de pensie și servicii în domeniul accidentelor de muncă, scrie Digi24. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de rapid și eficient vor fi implementate aceste îmbunătățiri.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În acest sens, este probabil să apară probleme semnificative în procesul de plată a pensiilor aferente noilor dosare. Totodată, există riscul unor întârzieri în cadrul procesului de recalculare parțială, din cauza funcționării defectuoase a sistemului informatic.
Mai mulți români se confruntă, deja, cu întârzierea pensiilor
Reforma sistemului de pensii a fost una dintre promisiunile majore ale actualei administrații, însă realitatea arată că zeci de mii de persoane se confruntă cu întârzieri și lipsa unor soluții eficiente.
„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr.360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024. În prezent, se efectuează activitățile specifice de implementare a tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice.
Totodată, precizăm că în procesul complex de implementare a noului cadru legislativ, care presupune atât înscrierile noi la pensii, cât și recalculările prevăzute de Legea nr.360/2023, softul necesar este asigurat de același consorțiu”, a transmis Casa de Pensii, potrivit Newsweek România.