O nouă lege a fost dată în ceea ce privește plățile cu bani în euro. Decizia a fost luată în urma unei măsuri ce a fost adoptată ieri, 21 iulie, de către Guvern și se va aplica la toate bancomatele din întreaga țară.
Românii vor ști exact câți bani vor scoate din buzunat
Guvernul a decis ieri, 20 iulie, prin adoptarea unui act normativ, ca băncile, operatorii de plăți și casele de schimb valutar să afișeze comisioanele pe care le percep pentru conversia în euro și din euro.
Guvernul a aprobat aplicarea Regulamentul (UE) 2021/ 1230 al Parlamentului European și al Consiliului din data de 14 iulie 2021 în ceea ce privește plățile transfrontaliere în Uniune.
„Actul normativ adoptat constituie un pas important pentru buna funcționare a pieței interne și pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere în cadrul Uniunii.
Mai exact, din acest moment, băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți vor trebui să prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății de către bănci, casele de
Prin intermediul noii legi, vor fi implementate în legislația națională cele mai noi modificări care au fost aduse în Uniunea Europeană pentru plățile transfrontaliere efectuate în Uniunea Europeană, prin intermediul Regulamentului nr.
Citeste si: Sebastian Dobrincu și-a pierdut cardul plin cu bani. Suma fabuloasă pe care a cheltuit-o cel care l-a găsit
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Așadar, este obligatoriu ca informațiile legate de comisioanele pe care le percep băncile, operatorii de plată și entitățile de plată să fie afișate public.
Afișarea informațiilor de acest fel are rolul de a încheia inegalitățile economice
Prin intermediul măsurilor adoptate de către Guvern, se vrea ca inegalitățile care au loc între utilizatorii serviciilor de plată din zona euro și cei ai statelor membre UE care nu fac parte din această zonă să fie stopate.
Citeste si: Cât de mare este tezaurul pe care România îl are de recuperat de la Rusia. Este vorba despre tone de aur
Mai mult decât atât, comisioanele de conversie monetară pentru plățile efectuate cu cardul vor trebui să fie exprimate în același mod: ca un adaos procentual la ultimele rate de schimb valutar de referință euro ce sunt disponibile și care sunt emise de către BCE, Banca Centrală Europeană.
De asemenea, prin aceeași lege sunt vizate și comisioanele de operațiune și comisioanele care sunt aplicate transferului ce este efectuat online. În cazul în care acestea nu sunt respectate, vor fi impuse sancțiunile legale prevăzute de lege.
În România, prevederile vor fi aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform capital.ro.