Se aplică noi taxe pe tichetele de masă! Data de la care aceste beneficii vor fi taxate în plus

Author: Diana Ghita
Actualizat: 29 sep 2024, 02:00

Ce taxe vor fi aplicate tichetelor de masă în anul 2024

Sursa: Unsplash

Instituțiile care le oferă tichete de masă lucrătorilor vor trebui să plătească noi taxe, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În cazul în care, din varii motive, majorările salariale nu sunt posibile, tichetele de masă reprezintă, încă, o opțiune viabilă, fiind scutite de CAS (25%), un procent semnificativ.

Vor fi aplicate noi taxe asupra tichetelor de masă

Companiile au posibilitatea să ofere lunar tichete de masă, denumite și bilete de valoare, conform Legii nr. 165/2018. Această facilitate poate fi acordată angajaților cu normă întreagă, dar și celor care lucrează cu normă parțială (part-time).

În prezent, tichetele sunt acordate fără a fi plătite contribuții sociale. Însă, din 2024, acestea vor scutite doar de contribuția la pensie, dar nu și de cea la sănătate

Începând cu anul 2024, aceste beneficii ale angajaților vor fi taxate în plus. Dacă, până acum, angajatorii plăteau un comision de 3%, plafonat recent la 2%, și un impozit de 10%, acestora le va fi impusă o nouă taxă, și anume 10% pentru sănătate.

„Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și reținută la sursa potrivit prevederilor Titlului V- Contribuții sociale obligatorii. Impozitul pe venit se reține la sursă, de către plătitorii de venituri prevazuți la alin. (2), la momentul plății venitului”,  anunță cei de la Guvern.

Citește și: Cu cât ar putea crește salariul minim în anul 2024. Ministerul Muncii a făcut anunțul

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Nu toți angajatorii vor mări valoarea tichetelor de masă

În prezent, valoarea maximă a bonurilor de masă este de 35 de lei, dar începând cu 1 ianuarie se preconizează o creștere la suma 40 de lei. Însă întreprinderile nu sunt obligate să pună în aplicare această mărire.

Creșterea valorii tichetelor ține strict de fiecare angajator în parte. Astfel, există șanse mari ca unele companii să nu majoreze sumele oferite prin intermediul tichetelor de masă.

Deși bonurile angajaților ar putea rămâne la aceeași valoare, aceștia vor fi avantajați, întrucât nu li se vor lua bani în plus pentru contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS).

Cei eligibili pentru acest beneficiu sunt angajații ale căror salarii nu depășesc suma de 8.000 de lei net. De asemenea, tichetele de masă vor fi virate în format electronic salariaților, mai exact pe cardurile speciale. 

Bonurile de masă ar putea fi majorate din ianuarie 2024
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Cum pot bonurile de masă contribui la brandingul companiei tale?

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.