Se apropie marea sarbatoare a Izvorului Tamaduirii. Uite trebuie sa faca fetele NEMARITATE ca sa isi viseze ursitul

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 28 sep 2020, 16:55

Dupa Paste, ne pregatim pentru o alta mare sarbatoare din calendarul ortodox - Izvorul Tamaduirii.

E un moment foarte important pentru fetele nemaritate, care au de respectat un ritual strict daca vor sa-si vada la noapte ursitul. E forfota mare in satele din Moldova. Se spune ca in ajun de Izvorul Tamaduirii apele capata puteri miraculoase. Ca sa isi indeplineasca cele mai ascunse dorinte, fetele merg la biserica, apoi iau apa de munte rece ca gheata.

Roxana e una dintre fetele care tin la traditia invata de la mama: isi scoate din lada de zestre costumul popular si se pregateste de sarbatoare.

Ia, poalele, traistuta si opincile sunt nelipsite din garderoba ei. Apoi, Roxana a mers la biserica si la izvor, unde s-a intalnit cu celelalte fete din sat.

Randuiala cere ca la izvoarele de pe pasune sa se-ntalneasca fetele tinere si batranii. De-acolo iau in ulcele apa curata transformata in agheazma.

Fetele astern apoi covoare pe iarba si impletesc coronite din flori. Numai asa isi vor visa ursitul: „le purtam in aceasta zi de sarbatoare si ami tarziu le aruncam pe apa- este o traditie mai veche pentru eftele nemaritate si care vor sa se marite

anul acesta”,
a povestit o tanara.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Si tot ca sa aiba noroc in dragoste, fetele sunt stropite de flacai cu apa de izvor.

Zeci de mii de oameni vor umple, de vineri, bisericile si manastirile din toata tara. De Izvorul Tamaduirii, credinciosii primesc din butoaie uriase apa considerata tamaduitoare. Multi dintre ei se aseaza la rand inca de joi seara.

##VIDEO136370##

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.