Concret, Guvernul a stabilit ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, întrucât acestea se află între sărbătorile legale în care nu se lucrează, potrivit Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Astfel, angajații la stat vor avea 4 zile de minivacanță.
Cum vor fi compensați cei care nu beneficiază de zilele libere
Pentru cei care lucrează la privat, ziua liberă va fi doar pe 15 august. Iar angajații care lucrează chiar și în zilele de sărbătoare legală trebuie să primească compensații din partea angajatorilor.
Aceștia au două opțiuni, fie să ofere sporuri salariale, fie să acorde zile libere angajaților în următoarele 30 de zile din momentul sărbătorii legale, conform observatornews.ro.
Dacă angajatorii nu respectă măsurile enumerate anterior, sunt pasibili pentru amenzi a căror valoare se încadrează între sumele de 5.000 – 10.000 de lei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Lovitură pentru angajații români din partea statului: Bugetarii nu vor primi bonuri de masă majorate
Ce zile libere au mai rămas până la finalul anului
Bugetarii vor mai beneficia de zile libere până sfârșitul lui 2023.
Mai apoi, va urma Ziua națională a României, de 1 decembrie. Prin urmare, în perioada aceea, românii vor avea o altă minivacanță, prin comasarea sărbătorilor de Sfântul Andrei (joi) și 1 Decembrie (vineri) cu weekend-ul de după acestea.
Imediat înainte de intrarea în 2024, va mai fi un alt liber prelungit, cu ocazia Crăciunului. Prima zi de Crăciun va cădea luni (25 decembrie), iar a doua zi de Crăciun a fi marți (26 decembrie), astfel, acestea vor fi unite cu weekend-ul de dinaintea lor.
Citește și: Zile libere de Sfânta Maria 2023: Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele?