Se apropie sfârșitul erei Erdogan?

Author: Bogdan Frațilă

Au început alegerile în Turcia. Țara se confruntă cu o alegere de direcție: Să continue cu președintele Erdogan - sau se deschide o nouă eră?

Sursa: Captură YouTube

Au început alegerile în Turcia. Țara se confruntă cu o alegere de direcție: Să continue cu președintele Erdogan - sau se deschide o nouă eră?

Au început alegerile în Turcia. Țara se confruntă cu o alegere de direcție: Să continue cu președintele Erdogan- sau se deschide o nouă eră? Temerile că Erdogan nu va accepta o eventuală înfrângere sunt din ce în ce mai puternice.
Ziua de 14 mai ar putea fi istorică, cel puțin din punctul de vedere al opoziției turcești. O alianță de șase partide a intrat în luptă, unite de puțin mai mult decât un obiectiv comun: înlăturarea lui Recep Tayyip Erdogan de la conducerea țării.

Numai acest lucru arată clar de ce va fi nevoie în Turcia pentru a-l înlocui pe "omul lung", așa cum îl numesc susținătorii săi. a fost nevoie de mult timp pentru ca în aceste alegeri să apară ceva asemănător cu o atmosferă de campanie electorală. Acest lucru s-a datorat în principal cutremurului devastator de la începutul lunii februarie. Dar, în ultimele săptămâni, zgomotul despre candidați și partidele lor a devenit în sfârșit mai puternic.
Erdogan și contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului social-democrat CHP, au avut amândoi mai multe apariții pe zi în diferite orașe.

Opoziția vrea să abolească sistemul prezidențial

În timpul aparițiilor sale, Kilicdaroglu a promis în repetate rânduri să unească țara, să reducă ura și să stimuleze economia. Dar, mai presus de toate, el și-a afirmat voința de a readuce Turcia la o democrație parlamentară, departe de sistemul prezidențial introdus sub Erdogan.

"Acest lucru nu înseamnă că Turcia va deveni un stat democratic model", spune Kristian Brakel, expert în Turcia la Fundația Heinrich Böll. "Nu a fost nici înainte de Erdogan. Dar statul de drept, care a fost atât de erodat în ultimii ani- acesta este un lucru care va fi dat înapoi. Și asta va face o mare diferență".
Erdogan s-a bazat în principal pe cadouri electorale costisitoare în timpul campaniei electorale.
El a redus vârsta de pensionare, a inaugurat un transportor de drone, moschei, trenuri expres și chiar o conductă de gaze naturale. Analiza platformei online DarkWeb Haber a relevat 48 de ore și 45 de minute de spațiu de emisie pentru Erdogan în perioada aprilie-11 mai, numai la postul de stat TRT. În aceeași perioadă, Kilicdaroglu a apărut acolo pentru doar 41 de minute.

O prezență televizată aproape inexistentă, dar o rată de aprobare ridicată

Și, cu toate acestea, el este în frunte în ultimele sondaje. Institutul de sondaje ORC, considerat foarte fiabil, a publicat vineri ultimele rezultate ale sondajelor sale înainte de alegeri. Kilicdaroglu conduce cu 51,7%, iar Erdogan este net în urmă, cu 44,2%.Conform acestor rezultate, contracandidatul ar avea deja victoria în sac încă din primul tur. Demisia unuia dintre cei patru candidați, Muharrem Ince, fost coleg de partid cu Kilicdaroglu, i-ar putea oferi acestuia un sprijin suplimentar.


Faptul că Erdogan se clatină de data aceasta se datorează în principal situației economice din țară. Potrivit opoziției, inflația este de trei cifre; oficial, la ultima numărătoare, aceasta era de 50%. Moneda este, de asemenea, la un nivel scăzut, iar șomajul în rândul tinerilor se apropie de 20 la sută. În cazul în care Erdogan va învinge împotriva tuturor șanselor, mulți observatori prevăd un val de emigrare, inclusiv Kristian Brakel. "Cunosc mulți turci, în special tineri bine educați, care spun: Aceasta este ultima șansă pe care o dau acestei țări. Dacă va continua cu Erdogan, atunci voi pleca."

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cum va reacționa Erdogan?

Însă mulți observatori nutresc temeri că acesta nu va accepta înfrângerea. Au existat multe indicii: Ministrul de interne al Turciei, Süleyman Soylu, un adept al liniei dure în cadrul AKP-ului lui Erdogan, a vorbit despre o "tentativă de lovitură de stat din partea Occidentului" în cazul în care opoziția ar câștiga. la rândul său, opoziția se teme de tulburări și de grupuri armate din interiorul rândurilor guvernului în acest caz. Prin urmare, alianța celor șase partide speră într-o declarație rapidă a Înaltului Consiliu Electoral în noaptea alegerilor, pentru a risipi orice posibile îndoieli cu privire la victoria alegerilor.
O dispoziție din ce în ce mai agresivă a devenit, de asemenea, vizibilă în campania electorală. Vineri, Kilicdaroglu a apărut pe scena de campanie din Ankara și Samsun purtând o vestă antiglonț. Au existat avertismente cu privire la o tentativă de asasinat asupra sa, relatează presa turcă.Secțiile de votare sunt deschise astăzi între orele 8.00 și 17.00 în toată Turcia. Voturile turcilor din străinătate au sosit deja pentru a fi numărate. Primele cifre sunt așteptate să fie disponibile în jurul orei 19.00, ora Germaniei.

Citește și: Turcia si Ungaria blochează extinderea NATO, lasand o imagine negativa

Citește și: Turcii acuză neglijența guvernului pentru devastarea cutremurului!

Citește și: Erdogan din Turcia deschide calea pentru aderarea Finlandei la NATO!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.