Se așteaptă grindină și vijelii în Romania! Care sunt zonele cele mai afectate

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 29 aug 2024, 13:16

Meteorologii au emis un cold galben de ploi și vijelii.

Sursa: Pixabay

Alertă meteo în România. În următoarele 24 de ore, țara noastră va experimenta condiții meteorologice severe, cu două atenționări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. Principalele zone afectate vor fi Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, precum și local în Carpații Orientali și Meridionali. 

Citește și: Urmează o toamnă sahariană! Cum va fi vremea în luna septembrie, în România! Meteorologii anunță temperaturi extreme

Cod Galben de ploi și vijelii

Potrivit Meteo România, codul galben este în vigoare în intervalul 29 august, ora 10 – 29 august, ora 23:00. Zonele vizate includ Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, precum și local în Carpații Orientali și Meridionali.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi și temperaturi în scădere: Cum va fi vremea în țară joi, 29 august 2024

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

În aceste regiuni, se așteaptă instabilitate atmosferică accentuată, cu averse, descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului ce pot atinge viteze de 50-60 km/h. Se preconizează căderi de grindină izolate și cantități însemnate de apă, de 15-25 l/mp, cu posibilitatea ca în unele zone să depășească 30-40 l/mp.

Meteorologii au emis un Cod Portocaliu pentru litoral

După ora 23:00, în aceeași zi, se va institui un cod portocaliu pentru zona litorală a județului Constanța, valabil până pe 30 august, ora 10:00, notează sursa menționată anterior.

Citește și: Furtuni însoțite de grindină și vijelii în România, până vineri. Fenomenele meteo extreme au făcut deja prăpăd în mai multe județe din țară

Această avertizare indică averse torențiale și descărcări electrice, cu cantități de apă ce pot atinge 25-40 l/mp și, izolat, 50-60 l/mp. Fenomenele meteorologice intense sunt așteptate să afecteze în mod special zona litorală, unde se vor intensifica precipitațiile și vântul.

Autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru condiții meteorologice dificile și să urmărească actualizările meteo pentru informații suplimentare. De asemenea, este esențial să se evite deplasările neesențiale în zonele afectate.