Andryi Yermak, şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina, se așteaptă ca Beijingul să fie mai implicat în medierea conflictului pornit de Rusia în Ucraina și, de asemenea, a mai declarat că are așteptări ca un dialog să aibă loc „foarte curând” între Volodimir Zelenski şi preşedintele chinez Xi Jinping.
Ucraina vrea implicare mai activă din partea Chinei: „Așteptăm ca Beijingul să contribuie semnificativ”
China, a doua economie mondială, se străduiește de mult timp să realizeze relaţii comerciale, energetice şi de securitate mai strânse cu Rusia, dar este, în același timp, cel mai mare partener comercial al Ucrainei. Beijingul a făcut față presiunii Occidentului de a condamna invazia Rusiei.
„Până acum am văzut poziţia neutră a Chinei. Şi, aşa cum am spus mai devreme, credem că statul chinez... ar trebui să joace un rol mai vizibil în încheierea acestui război şi în construirea unui nou sistem de securitate globală”, a spus Andryi Yermak, în cadrul unei conferinţe de presă virtuală, organizată de Chatham House, grupul de experţi din Londra.
Citeste si: Doi tineri din Suceava s-au dus la Kiev să vadă dacă este război: "Un sat întreg e fărâmat"
„De asemenea, ne aşteptăm ca Beijingul să contribuie semnificativ la acest nou sistem de securitate pentru Ucraina şi ne aşteptăm să fie unul dintre garanţii acestui sistem de securitate”, a mai subliniat acesta.
„Tratăm China cu cel mai mare respect şi ne aşteptăm să joace un rol proactiv”, a încheiat şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ucraina vrea garanții de securitate din partea marilor puteri mondiale
Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Kievul a subliniat că dorește garanţii de securitate de la marile puteri, precizând că arhitectura de securitate globală existentă este „aproape ruptă”.
China şi Rusia sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, împreună cu SUA, Marea Britanie şi Franţa.
Ucraina, o fostă republică sovietică, vrea să adere la NATO şi Uniunea Europeană, dar Rusia este total împotriva acestor planuri. China, la rândul ei, a criticat extinderea NATO spre est.
China susţine că ar vrea o soluţie diplomatică în conflictul dintre Rusia și Ucraina şi sprijină integritatea teritorială atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei. De asemenea, China recunoaşte preocupările „legitime” de siguranță ale Rusiei.