Legea majorează prima de activare acordată șomerilor care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin trei luni, de la 500 de lei la 1.000 de lei.
Klaus Iohannis a semnat decretul
Luni, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret care permite promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă, transmite Administrația Prezidențială.
Actul normativ are în vedere majorarea cuantumului primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Astfel, cuantumului primei de activare s-a majorat de la 500 de lei la 1.000 de lei, potrivit sursei citate.
Iată ce prevede noul act normativ:
– majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 de lei la 1.000 lei, acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
– majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considerate ca făcând parte din grupurile vulnerabile pe piața muncii;
– angajatorii care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună; – angajatorii care încheie un contract de stagiu, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250
lei/lună.”Ne confruntăm cu următoarea situație: Pe fondul condițiilor dificile generate de criza economică la care se adaugă progresul tehnologic și, nu în ultimul rând, îmbătrânirea populației, economia românească trebuie să gestioneze probleme serioase în domeniul utilizării forței de muncă, cu o serie de distorsiuni pe piața muncii, care se traduc prin coexistența unui deficit de forță de muncă.
Venim cu acest pachet de măsuri personalizate de 117 milioane de euro pentru a răspunde nevoii de creștere a gradului de informare și educare a populației, adresate mai ales celor vulnerabili. În același timp, reușim astfel să susținem meseriile de bază din economia națională”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, atunci când proiectul a apărut în spațiul public.