Se dau 1.450 de lei de persoană! Cine ar putea să primească noile sume de bani

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 22 dec 2023, 05:10

Autoritățile au venit cu o veste bună pentru români. Se dau bani! Despre ce este vorba?

Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) consideră că extinderea voucherelor de vacanță susținute de stat pentru angajații din sectorul privat va fi o investiție benefică, care va duce la atingerea țintei de 10% din PIB în turism și la eliminarea discrepanțelor dintre sectorul public și cel privat.

Citește și: Vouchere în valoare de 3.000 de lei. Ce acte trebuie să depună aceștia, pentru a intra în posesia banilor

Se dau 1.450 de lei de persoană! Cine ar putea să primească noi sume de bani

Acordarea de vouchere de vacanță atât în sectorul public, cât și în cel privat va aduce beneficii multiple. Aproximativ jumătate din fondurile alocate se vor întoarce la buget prin intermediul impozitelor, taxelor și contribuțiilor suplimentare generate de operatorii din turism și de serviciile conexe. În plus, această inițiativă va promova legalizarea micilor afaceri din turism, ceea ce va duce la creșterea veniturilor la buget.

Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism au declarat că voucherele

de vacanță pentru sectorul privat vor contribui la creșterea ponderii turismului și a activităților conexe în PIB la un nivel mai apropiat de media europeană și de potențialul vast al României. Studiile realizate în colaborare cu Academia de Studii Economice (ASE) și Academia Română arată că fiecare 1 leu generat în tichete de vacanță generează 1,12 lei venituri la buget și 1,51 lei în PIB.

Citește și: Ajutoare alimentare 2023: Pachete cu 24 de kilograme de produse alimentare românești, distribuite de Paște

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Am făcut mai multe analize discutând cu angajați, angajatori, confederații sindicale, operatori din turism, autorități. A rezultat că voucherele de vacanță sunt un proiect bun, susținut inclusiv de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Mondială a Turismului (OMT), doar că varianta propusă acum repară în plus o discrepantă între angajații privați și cei bugetari. Taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa.

În Uniunea Europeană, taxarea muncii este la 26-27%, pe când la noi, numai CAS-ul este de 25%. Acordarea voucherelor de vacanță reduce povara fiscală pe muncă, în condițiile în care este extrem de greu să motivăm angajații din România și suntem nevoiți să importăm forță de muncă din Asia”, a declarat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și coordonatorul proiectului „vouchere de vacanță” în Alianța pentru Turism (APT).

La ora actuală, în România sunt peste 20.000 de unități turistice clasificate, deci turiștii au de unde alege. Ca atare, extinderea voucherelor de vacanță suportate de stat și pentru angajații privați reprezintă o investiție benefică ce va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism”, se menționează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții asociației patronale au declarat că voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv asupra investițiilor în sectorul turistic, ducând la dublarea numărului de locuri de cazare clasificate în ultimul deceniu.

Utilizarea voucherelor a încurajat pensiunile să treacă din zona „gri”, nereglementată, în zona fiscalizată a turismului, întrucât toate tranzacțiile sunt efectuate prin intermediul băncilor și raportate în facturi electronice, potrivit sursei citate.

„Statul a înțeles că voucherele de vacanță nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție rentabilă, că banii respectivi rămân în țară, nu sunt cheltuiți pe vacanțe în străinătate. Și că la fiecare 1.450 de lei achitați cu vouchere de vacanță, turiștii mai adaugă și o contribuție proprie medie de circa 1000 lei atunci când achiziționează un pachet turistic. Cert este că mulți angajați din zona privată se consideră discriminați și susțin că „plătesc prin taxele lor și vacanțe pentru bugetari”, în timp ce ei nu beneficiază de acest stimulent. De aceea, acest proiect de lege este binevenit”, mai transmit reprezentanții ANAT.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile din România? Președintele USR: "Nu sunt de acord cu pensionările la vârste fragede"