Se dau 300 de lei din partea Guvernului. Cine sunt persoanele care pot primi această sumă și ce condiții trebuie să îndeplinească

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 16 mar 2024, 02:45

Tinerii care nu au promovat examenul de Bacalaureat pot primi și ei suma de 300 de lei

Sursa: shutterstock

Guvernul a anunțat care sunt persoanele care vor primi 300 de lei. Pentru ca suma să ajungă la ele, sunt nevoite să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate.

300 de lei din partea Guvernului pentru o anumită categorie de persoane. Suma va fi virată, în urma unei cereri care trebuie să fie completată.

Cine sunt persoanele care vor primi 300 de lei din partea Guvernului

Guvernul a anunțat că toți absolvenții de liceu și de facultate pot să primească, în fiecare lună, suma de 300 de lei, dacă se vor încadra în cerințele stabilite.

Banii reprezintă, de fapt, indemnizația de șomaj pe care absolvenții de liceu și absolvenții de studii superioare o pot primi, dacă se vor înregistra la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 60 de zile de când au finalizat studiile.

Anunțul a fost făcut de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București, în urmă cu puțin timp, prin intermediul unui comunicat de presă.

Citește și: Angajații din Sănătate amenință cu începerea grevei generale. Sute de angajați au ieșit în stradă, în mai multe orașe din țară

Persoanele care vor să primească această sumă trebuie să aibă mai mult de 16 ani, iar banii vor fi virați pentru o perioadă de jumătate de an, fiind vorba de un cuantum ce reprezintă „50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ajutorul în valoare de 300 de lei este calculat în baza indicelui social de referință, ISR, a cărui valoare este de 598 de lei.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze absolvenții

Pentru a primi această sumă, absolvenții vor trebui să se înregistreze la AOFM, în calitate de persoană care își caută un loc de muncă, punctul de lucru în raza căruia au domiciliul, în cel mult 60

de zile de când au absolvit.

Tinerii care nu au promovat examenul de Bacalaureat pot primi și ei suma de 300 de lei. „În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare date încheierii situației școlare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Guvernul oferă mulți bani după greva generală

În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ”, este menționat în comunicatul de presă.