Se dau 500 de lei de la stat. Astăzi este ultima zi în care se pot depune cererile

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 iun 2023, 02:00

Se dau 500 de lei de la stat. Astăzi este ultima zi în care se pot depune cererile

Sursa: SpotMedia.ro/Alex Nistor

Se dau 500 de lei de la stat, iar astăzi, 9 septembrie, este ultima zi în care se pot depune cererile. Prima zi în care au putut fi depuse cererile a fost ziua de 5 septembrie, prima zi de școală.

Se dau 500 de lei de la stat. Preșcolarii și elevii care provin din familii nevoiașe vor primi acest ajutor din partea Statului, pentru a-și putea achiziționa cele necesare: rechizite, haine sau încălțăminte.

Se dau 500 de lei de la stat

Banii vor ajunge la persoanele eligibile prin intermediul unor tichete sociale. Inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu beneficiarii până pe data de 23 septembrie.

Banii se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie.

Acest criteriu a fost stabilit prin intermediul Ordonanței Guvernului nr.33/ 2001 în ceea ce privește acordarea de rechizite școlare, conform lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris.

(n. red. vineri, 9 septembrie este ultima zi de depunere). Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv.

Citeste si: Calendar Evaluare Națională 2023. Când susțin elevii claselor a VIII-a probele la Română, Matematică și Limba Maternă

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De drepturile stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 beneficiază copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, susține ministrul Educației.

Elevii care vor beneficia de ajutorul de 500 de lei vor fi stabiliți de către directorii unităților școlare

Conform Ordonanței menționate anterior, în termen de 15 zile de la începerea anului școlar curent, directorii unităților de învățământ vor trebui să stabilească elevii care vor primi rechizite a căror valoare va fi de 500 de lei.

Rechizitele vor fi achiziționate de către Ministerul Educației și vor fi distribuite elevilor până pe data de 1 octombrie 2022. Apoi, rechizitele școlare urmează să fie distribuite pe unitățile școlare de către inspectoratele școlare județene și de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

În continuare, de distribuirea rechizitelor către copiii eligibili se vor ocupa primăriile și directorii unităților educaționale.

Citeste si: Ce reduceri au studenții la călătoriile cu trenul. Documentele pe care trebuie să le prezinte la casele de bilete

Venitul mediu net lunar pe membru de familie se stabilește prin adunarea veniturilor nete ce au fost realizate într-o lună de către toți membrii familiei și se împarte la numărul total ala cestora, iar 50% din salariul de bază minim brut pe țară reprezintă un cuantum de 1.275

de lei, relatează romaniatv.net.

 

Taguri: