Se dau 500 de lei de la stat pentru români de la 1 aprilie. Cine sunt beneficiarii

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 12 dec 2022, 00:10

Autoritățile române au anunțat că ajutoarele pentru elevii defavorizați încep să fie împărțite din aprilie.

Elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, care provin din  familii cu venituri lunare mici, vor beneficia de un ajutor financiar de 500 de lei de la stat. Banii pentru acești elevi vor fi distribuiți din aprilie sub formă de tichete sociale pentru sprijin educațional.

Ajutor social pentru elevii defavorizați

Fiecare familie va primi câte cu card electronic pentru sprijin educațional (carduri preplătite – Mastercard), ce conțin tichetele respective.

Aceste tichete pot fi folosite doar pentru achiziționarea materialelor școlare, precun uniforme, rechizite sau cărți. De reținut că banii se pot folosi doar în magazinele partenere care oferă articole de papetărie pentru sprijin educațional și acceptă tichete sociale. 

Așadar, cardurile sunt însoțite de o listă cu toate magazinele partenere. Totodată, părinții trebuie să știe că tichetele sociale sunt valabile 12 luni. Cardurile electronice pentru sprijin educațional nu permit retrageri de numerar de la automatele bancare (ATM-uri). 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Admitere școala de poliție 2022. Ministerul Afacerilor Interne scoate la concurs 2.880 de locuri. Când începe admiterea și în ce constau probele

Ce  elevi  pot beneficia de sprijinul educațional

Doar elevii din familii cu venituri mici pot beneficia de ajutorul educațional de la stat.

Respectiv, copiii din familiile în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut din România, respectiv 1.275 de lei. 

Autoritățile au transmis că aceste carduri lectronice vor fi transmise către inspectoratele școlare județene până la sfârșitul lui martie, iar în aprilie începe distribuirea lor către beneficiarii finali și virarea sumelor alocate pentru anul școlar 2021 – 2022. 

De reținut, după ce ați cheltuit banii, nu aruncați cardurile respective la coșul de gunoi. Autoritățile locale îi sfătuiesc pe părinți să păstreze cardurile electronice pentru a le refolosi anul viitor. Dacă inițiativa respectivă va continua și în 2023, banii vor fi virați în cardurile vechi. 

Citeste si: Criză de ulei alimentar în magazinele din România! Imagini cu oamenii cărând baxuri întregi în supermarketuri. Rezervele mai ajung doar şase săptămâni