Se dau amenzi usturatoare pentru soferi, chiar daca au cauciucuri de iarna si lanturi

Autor: L.S.
Actualizat: 26 nov 2020, 10:55

Probabil mulţi şoferi nu ştiu asta, dar poliţia îi poate amenda chiar dacă au cauciucuri de iarnă şi lanţuri de zăpadă. În România, şoferii trebuie să respecte prevederile Codului Rutier din 2019 şi "Legea cauciucurilor de iarnă" care a intrat în vigoare, din 2011.

Potrivit Legii, poliţia va aplica amenzi şoferilor care nu au anvelope de iarnă şi circulă pe drumurile publice acoperite de gheaţă, zăpadă sau polei.

Amenzile vor fi destul de mari, ele fiind cuprinse între 1305 şi 2900 lei. Şoferii vor fi sancţionaţi cu 9-20 puncte amendă şi în plus, riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare.

Poliţia poate da amenzi şoferilor şi dacă aceştia au maşina echipată cu anvelope de iarnă şi lanţuri de zăpadă.

Este vorba despre amenzi de 725 lei, care se aplică atunci când anvelopele sunt uzate, au suprafaţa de rulare sub limita legală. În România, se consideră limita minimă admisă de Codul Rutier ca fiind de 1,6 mm, sau de 2/32 inch. Martorul de uzură de pe anvelopă trebuie să fie de minim 1,6 mm.

Toţi producătorii de anvelope au fost obligaţi de Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) să introducă martori de uzură la anvelopele care sunt comercializate în Europa şi SUA.

Martorii de uzură sunt 6 bare din cauciuc, care se găsesc între blocurile profilului anvelopei. Înălţimea la martorii de uzură trebuie să fie de 1,6 mm la toate tipurile de anvelope (de vară, de iarnă, all-season).

Potrivit Codului Rutier, poliţia poate amenda şoferii, care circulă pe drumurile publice cu maşini prevăzute cu anvelope uzate, care au suprafaţa de rulare sub limita legală de 1,6 mm. În Art.

100, din Codul Rutier, scrie că amenda se încadrează în sancţiunile din clasa II, asta înseamnă că şoferul riscă 4-5 puncte amendă şi plata sumei de 725 lei.

Conform Legii, autovehiculele care au greutatea peste 3,5 tone, trebuie să aibă cauciucuri pentru iarnă şi dispozitive antiderapante.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a conduce confortabil şi în siguranţă pe timp de iarnă, şoferii trebuie să facă anumite verificări la maşină şi să monteze cauciucuri pentru acest sezon. Principalele verificări sunt la uleiul de motor, lichidul de parbriz, baterie, ştergătoare, sistemul de încălzire, dezaburire, discurile de frână.

Ei aleg pentru sezonul rece: cauciucuri de iarnă sau cauciucuri all-season. De asemenea, unii caută şi lanţuri de zăpadă, pentru a circula în siguranţă pe drumuri cu gheaţă şi zăpadă, în regiunile montane din ţară, unde ninge în mod frecvent.

Citeste si: Adevarul despre banii romanilor: miliarde de lei lipsa, datorii imense, solutii de forta majora

Citeste si: Zile libere de Crăciun și Revelion 2019. Ce libere au românii de sărbători

Citeste si: Se schimba Legea Pensiilor! Mii de romani se vor pensiona mai devreme. Lista cu categoriile