Se dau bani de la stat! Ce categorie de români primește 15.000 de euro

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 02 mar 2023, 00:05

Vești bune pentru micii fermieri. Aceștia pot primi o finanțare de maximum 15.000 de euro.

Potrivit unei decizii adoptate de Comisia Europeană, statele membre UE pot identifica sume pentru a acorda o finanțare de maximum 15.000 de euro pentru micii fermieri. 

Citește si: Categoria de angajați care iau salarii mai mari din 1 iunie. Salariile cresc cu până la 3.000 de lei

Se dau bani de la stat! Micii fermieri pot primi  15.000 de euro

Din cauza creșterilor masive de preț, inclusiv la energie, îngrășăminte și furaje pentru animale, sectorul agricol este afectat, cauzând probleme financiare fermierilor și micilor întreprinderi rurale implicate în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.

În acest context, ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la Bruxelles, Achim Irimescu a anunțat că, Ministerul Agriculturii poate redirecționa 5% din fondurile europene necheltuite în perioada 2021-2022 către fermieri.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Unde se aflau copiii Adrianei Bahmuțeanu, când au aflat tragica veste legată de tatăl lor? "Am făcut tot felul de presiuni, rugăminți, demersuri legale, pentru ca el să discute cu mine ca părinte!"

Citește si: Tichete sociale 2022. Cum arată cardul cu voucherele sociale FOTO Persoanele vulnerabile primesc 250 de lei o dată la două luni

”Este o decizie care s-a adoptat la nivel european, iar ministrul agriculturii rămâne să verifice dacă mai sunt fonduri disponibile. Este o decizie adoptată în care se precizează că statele membre care mai au încă fonduri necheltuite, neangajate, pentru anii 2021-2022, pot utiliza 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize. Este vorba de 15.000 euro/fermier sau 100.000 euro/unitate de procesare.

Dacă se găsesc bani la buget, în perioada actuală, Comisia Europeană este foarte flexibilă, pentru că recunoaște că nu are fonduri, și atunci încurajează statele membre să utilizeze ajutoare de stat, în limita regulamentelo r ”, a explicat Achim Irimescu pentru  AGRO TV.

Bugetul pentru schema de microgranturi ar putea fi suplimentat

De asemenea, Achim Irimescu a precizat că tot din aceste fonduri, Ministerul Agriculturii ar putea suplimenta bugetul pentru schema de microgranturi de 5.000

de euro, lansată săptămâna trecută, astfel încât mai mulți fermieri să obțină finanțarea.

Citeste si: 50.000 lei de la stat pentru tinerii cu vârsta între 18 și 31 de ani. Cine poate accesa creditul și cum pot fi folosiți banii

”Practic, ar însemna încă 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii trebuie să își facă socotelile, iar dacă se găsesc fonduri neutilizate pe PNDR, atunci cu certitudine poate decide să acopere pentru toți cei care au depus cerere aceste sume.

Altă variantă ar fi un ajutor de stat, dar asta ar mai complica lucrurile. Cea mai la îndemână ar fi soluția cu microgranturile, fără doar și poate”, a mai precizat Achim Irimescu.