Se dau bani de la stat: Elevii care au obținut note maxime la examenul de Bacalaureat sau la Evaluarea Națională vor primi bani din partea statului. Despre ce sumă este vorba?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 mai 2024, 01:55

Elevii care au obținut note maxime la examenul de Bacalaureat sau la Evaluarea Națională vor primi bani din partea statului

Sursa: pexels.com

Persoanele care au obținut nota maximă la examenele naționale vor primi o anumită sumă de bani din partea statului român.

Tinerii care au obținut note maxime la Evaluarea Națională, dar și la examenul de Bacalaureat vor fi recompensați cu bani de la stat. Care este suma pe care aceștia urmează să o primească.

Elevii cu note mari vor primi bani de la stat

Tinerii elevi, care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională sau la examenul de Bacalaureat din acest an vor primi din partea statului stimulente financiare de până la 5.000

de lei. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform HG 767/2023, Guvernul României a stabilit recompensarea eforturilor elevilor care au obținut nota maximă la evaluarea națională sau la prima sesiune a examenului de bacalaureat.

Mai exact, această hotărâre stabilește că “se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023”.

Citește și: Este vestea zilei pentru seniori! Ce se întâmplă cu aceste pensii? Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut anunțul

Ce stabilește actul normativ?

Actul normativ stabilește acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

“În 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie

2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională”, se arată în datele oferite de autoritățile române.

De asemenea, în nota de fundamentare mai apare precizat și că „Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”.

În prezent se stabilește doar acordarea unor stimulente și valoarea lor, lista beneficiarilor, dar și modalitatea de acordare a acestora urmând să fie stabilite prin ordin al ministrului educației.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu cât au crescut alocațiile elevilor în acest an?

În 2023, Guvernul României a luat decizia ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate odată cu rata inflației începând din ianuarie 2023.

Astfel că, Începând cu luna februarie, a anului curent, valoarea alocațiilor a crescut cu 10 procente. Totuși, pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani, valoarea acestora a crescut cu 30 de lei.

Potrivit legislației care se află în vigoare, creșterea alocațiilor pentru copii este obligatorie. În primă fază, Guvernul României anunțase că la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021, iar acest lucru însemna ca ele să fie majorate cu 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Însă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că acestea vor crește cu 10%, mai exact: ”Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”.

Citește și: Care este data la care începe anul școlar 2023-2024?

Alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează: 

 

- 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 

- 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;

- 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

Sursă: avocatnet.ro