Conform OUG nr. 133/2020, tichetele sociale se vor acorda pentru un an școlar elevilor care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
Procedura de distribuire a tichetelor se va stabili prin ordin de ministru, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 133/2020.
Tichetele vor fi emise pe suport electronic, iar utilizatorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor şi hainelor. Acestea se vor acorda în baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma nu va putea fi preschimbată în numerar.
Suma de bani de pe tichetul social va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii, doar pe baza actului de identitate al titularului.
Se dau bani de la stat pentru elevi! Ce criterii trebuie îndeplinite
Dacă banii de pe tichete ar fi cheltuiți pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute, ordonanța prevede amenzi minime de valoarea unul salariu minim pe economie și maxime de până la 20 de salarii minime pe economie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Tichetele sociale au fost introduse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern vineri, 31 iulie. Potrivit proiectului de OUG, Ministerul Educației a identificat peste 300 de mii de copiii care vor beneficia de aceste tichete sociale.
Programul va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat prin acest proiect de OUG.Tichetele, în valoare de 500 de lei, vor fi distribuite pe card (tichet electronic). Trei categorii de elevi vor beneficia de ajutorul de la stat:
- copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
- copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
- copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.
Citeste si: Uniforma devine OBLIGATORIE in scoli! Legea a fost adoptata de Senat
Citeste si: Ultima ora! Ludovic Orban: "Decizia noastra e foarte clara: pe 14 septembrie incepe anul scolar"