Se dau bani în plus pentru angajați! Cine sunt românii care primesc al 14-lea salariu

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 29 feb 2024, 14:58

Cum poți beneficia de două salarii în plus

Sursa: shutterstock; Unsplash

Unii români câștigă, în total, paisprezece salarii, cu două salarii în plus față de restul angajațiilor. Pe unul îl primesc înainte de concediul de vară, iar pe celălalt înaintea Crăciunului.

Cei care au dreptul la al paisprezecelea salariu sunt românii care muncesc în două state membre ale Uniunii Europene, conform reglementărilor adoptate de țările gazdă.

Cine beneficiază de la 14-lea salariu

În Austria, angajații beneficiază de două plăți suplimentare pe an, denumite „Prime de Crăciun și de vacanță" sau „al 13-lea și al 14-lea salariu", pe lângă cele 12 salarii obișnuite.

Aceste recompense financiare sunt acordate înaintea vacanței de vară și a sărbătorilor de Crăciun, oferindu-le angajaților un beneficiu adițional.

Cuantumul acestor plăți suplimentare variază în funcție de contractul de muncă al fiecărui angajat, de obicei reprezentând echivalentul unei luni de salariu. Totuși, există diferențe între sectoarele de activitate, iar orele suplimentare și bonusurile pot influența suma finală.

Citește și: Vesti bune! Milioane de romani pot primi al 13-lea salariu. Cine sunt beneficiarii

Termenele limită pentru acordarea acestor plăți sunt stabilite de contractele colective specifice fiecărui domeniu. De exemplu, bonusurile de Crăciun sunt, de obicei, acordate în noiembrie sau decembrie, în timp ce plățile de vacanță sunt programate pentru iunie sau iulie. Există și variante în care aceste plăți suplimentare sunt făcute pe tot parcursul anului, în intervale de trei luni, în unele companii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”

Unde se mai oferă al 14-lea salariu

Această metodă nu este abordată doar de întreprinderile din Austria, ci este întâlnită, de asemenea, și în Italia, acolo unde al 14-lea salariu se numește „quattordicesima”. Pe lângă faptul că le este oferit anumitor salariați, în această țară și pensionarii beneficiază de acești bani în plus, în funcție de anumite criterii și de venitul minim. 

În Italia, angajații de la stat nu au dreptul la al 14-lea salariu, deoarece este o formă de compensație specifică sectorului privat. Cu toate acestea, angajații din anumite sectoare, care au această prevedere în contractul lor, pot beneficia de al 14-lea salariu.

Citește și: Ce salariu are un angajat Kaufland România! Ce alte bonusuri mai are pe lângă salariu

Acest beneficiu este acordat, în special, în sectorul terțiar, industria alimentară, turism, comerț, chimie, transport și logistică, dar și în sectorul de curățenie și servicii similare. De obicei, calculul „quattordicesima" se realizează în funcție de salariul brut al fiecărui lucrător.

Angajații ar trebui să studieze cu atenție contractele colective de muncă pentru a înțelege exact ce drepturi au, dar și felul în care plățile suplimentare pot să influențeze situația lor financiară.