Se dau sute de mii de euro de la stat. E un ajutor, dar trebuie să îndeplinești următoarele condiții

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 28 iul 2022, 08:35

Domeniul construcțiilor are parte de vești bune. Iată câți bani dă statul.

Coform unor modificări făcute de Guvern la schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, prin HG 807/2014, firmele de construcții de clădiri vor putea obține și ele ajutoare de stat de maximum 37,5 milioane de euro fiecare. Guvernul a publicat, joi seara, în Monitorul Oficial, HG 760/2021, de modificare a  HG 807/2014.

Citeste si: E oficial! Se dau bani de la stat! Mii de oameni vor primi această sumă

Principalele modificări:

  • Bugetul maxim al schemei crește de la 4,07 miliarde lei la 6,38 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 1,45 miliarde euro).
  • Verificarea la fața locului a existenței activelor și a conformității declarațiilor/documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se suspendă până pe 31 decembrie 2021.
  • Schema se extinde și la firmele din următoarele sectoare de activitate: CAEN 41- Construcții de clădiri, CAEN 42-Lucrări de geniu civil, CAEN 4399- Alte lucrări speciale de construcții n.c.a.  

Aceasta clasa include: 

- activitati de constructii specializate intr-un domeniu comun diferitelor tipuri de structuri, necesitand calificare sau echipament specializat: constructii de fundatii, inclusiv fixarea pilonilor; lucrari de izolatii impotriva igrasiei si hidroizolatii; indepartarea igrasiei din cladiri; forarea puturilor de apa; inaltarea elementelor de structura din otel fabricate de terti; fasonarea otelului; zidarii din caramida si piatra; inaltarea si demontarea schelelor si platformelor de lucru, excluzand inchirierea de schele si platforme de lucru; inaltarea cosurilor si a cuptoarelor industriale);

- lucrari ce impun cerinte speciale care necesita abilitati de catarare si utilizarea de echipament special, de exemplu pentru lucrul la inaltime pe structuri inalte 

- lucrari subterane 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- constructia piscinelor descoperite 

- curatarea cladirilor la exterior cu abur, prin sablare si metode similare 

- inchirierea macaralelor si echipamentelor de constructii, de utilizare generala, cu operatori; aceasta clasa exclude inchirierea utilajelor si echipamentelor de constructii fara operatori. 

Citeste si: Se dau bani de la stat! Cine poate primi 2.000 de euro de la Guvern?

Potrivit StartupCafe.ro, firmele beneficiare primesc ajutoare de stat între 10% și 50% din valoarea eligibilă a investițiilor, în funcție de zona în care sunt efectuate acestea.

Valoarea maximă a ajutoarelor de stat variază între 7,5 milioane euro și 37,5 milioane euro pentru fiecare investiție, în funcție de zona în care este efectuată. Cea mai mică intensitate și valoare a sprijinului este în București.