Se depun cererile pentru obținerea sumei de 200 de euro de la stat! Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 22 mar 2023, 00:20

Fermierii pot depune cererile pentru obținerea subvenției de 200 de euro/hectar după ce Hotărârea 778/2022 privind acordarea ajutorului de minimis pentru susținerea producţiei de cartof de consum 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Fermierii pot depune cererile pentru obținerea subvenției de 200/hectar după ce Hotărârea nr. 782/2022 privind aprobarea schemei ” Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum”, în anul 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, anunță agrointel.ro. 

Subvenții și ajutor de minimis CARTOFI 2022 

Hotărârea nr. 782/2022 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum 2022” a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, începând cu data de 21 iunie 2022, fermierii pot depune cererile pentru obținerea subvenției de 200 de euro/hectar pentru susținerea producției de cartof de consum. 

Oferim cultivatorilor de cartofi sprijinul de care au nevoie pentru a continua să obțină producții care să acopere necesarul de consum al României.  Am alocat în bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi românești, iar prin viitorul Plan Național Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi.

Ne asigurăm astfel că vom avea pe piață cartofi românești o perioadă mai lungă de timp în decursul unui an”,
  a declarat ministrul Agriculturii,  Adrian Chesnoiu

Citeste si: Programul TOMATA și LEGUME 2022: Care sunt condițiile și legumele pentru care agricultorii primesc 4000 de euro de la stat

Cererile de înscriere pentru obținerea ajutor de minimis CARTOF 2022 în baza cărora fermierii primesc subvenții de 200 de euro/ hectar se depun până la data de 15 iulie 2022. 

Criterii de eligibilitate Ajutor de minimis CARTOFI 2022 

Pentru a obține subvențiile de 200 de euro/hectar acordate în baza Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum 2022, cultivatorii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: 

- să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;

- să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;

- să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022; d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare). 

Citeste si: Românii care vor primi bani de la stat în perioada 2022-2023. Listele au fost deja publicate, iar sumele sunt uriașe

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea  maximă  în  euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200  euro/ha iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere se arată în comunicatul emis de Ministerul Agriculturii  referitor la acordarea subvențiilor pentru cultivatorii de cartofi. 

Subvenții CARTOFI 2022- Acte necesare 

Cererile de înscriere în programul pentru obținerea ajutorului de minimis CARTOFI 2022 pot fi depuse la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) până la data de 15 iulie 2022, alături de următoarele acte necesare:

- copie a B.I./C.I. solicitant sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;

- copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022;

- împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. a unui reprezentant, după caz

- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;

- dovadă cont activ bancă/trezorerie;

- adeverinţa în original din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2022, care atestă suprafaţa de teren cultivată cu cartof de consum utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză;

- declaraţii pe propria răspundere.

Sursă: Ministerul Agriculturii; Agrointeligența