Se discută noul regulament al utilizării certificatului verde pentru angajați și angajatori! Ce pedepse vor fi aplicate dacă nu se respectă regulile

Autor: Lavinia Medrea

Se discută noul regulament al utilizării certificatului verde pentru angajați și angajatori! Ce pedepse vor fi aplicate dacă nu se respectă regulile

Sursa: PixaBay

În cursul acestei săptămâni, liderii PSD-PNL-UDMR vor anunța care este noul regulament de utilizare a certificatului verde pentru angajați și angajatori.

Se va introduce un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament săptămâna aceasta şi care va fi dezbătut şi votat în procedură de urgenţă. Acesta va reprezenta, în principiu, regulamentul de utilizare a certificatului verde la locul de muncă, în functie de rata de incidență.

Care vor fi noul regulament al utilizării certificatului verde la locul de muncă

Angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a cere certificatul verde  fiecărui angajat pentru a intra la locul de muncă în cazul în care cazurile cresc la nivel național timp de trei săptămâni consecutiv.

Obligația solicitării certificatului verde se oprește după îndeplinirea a două condiții:

  • dispariția situației de creștere săptămânală
  • incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Proiectul va avea în vedere și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de

la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Coaliției, împreună cu partenerii de la PNL și UDMR.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis săptămâna trecută că legea certificatului verde „rămâne de interes”  și urmează să fie introdusă când  „situația epidemiologică o impune”.

Citeste si: DOCUMENT Lista restricții Revelion și Crăciun! Românii vor avea parte de restricții timp de o lună

De asemenea, ministrul Sănătății a participat alături de premierul Nicolae Ciucă la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase.

Conform spuselor celor doi, certificatul verde nu va fi necesar la Biserică. „Nu putem discuta doar de faptul că există doar acces la magazinele de strictă necesitate, credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

Cum vor fi sancționați angajații care nu prezintă certificatul verde

Angajații din sectorul de stat și din sectorul privat care nu prezintă certificatul verde nu vor mai primi salariul timp de 30 de zile.

În situaţia în care personalul din sectorul public adună 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

Citeste si: Restricții Revelion 2022: Avem sau nu voie să fim pe străzi la ora 00:00 și după? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțul!

Nerespectarea regulamentului de către persoanele juridice se amendează cu sume cuprinse între 50.000- 100.000

lei, conform proiectului.

Regulamentul nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, la aceștia fiind valabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.