Se fac nunți în prima sâmbătă după Paști? Ce spun preoții

Autor: Bianca Vidoi

Se fac nunți în prima sâmbătă după Paști?

Sursa: Unsplash

În săptămâna de după ziua în care a avut loc Învierea Domnului, românii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri, fiind Săptămâna Luminată.

La data de 5 mai a avut Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, iar după această sărbătoare importantă pentru credincioși are loc Săptămâna Luminată. În această perioadă, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri care să le aducă în casă noroc, bucurie, sănătate și protecție. Iată dacă românii pot face nunți în prima sâmbătă după Paști.

Se fac nunți în prima sâmbătă după Paști?

Există mai multe perioade pe parcursul anului în care credincioșii nu trebuie să se căsătorească, deoarece reprezintă perioade importante din anul bisericesc, în care au loc fie mari praznice împărătești, fie zile de post. Nunțile nu se organizează în patru perioade ale anului bisericesc, mai exact în Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli și în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Alături de aceste zile se alătură și zilele de miercuri și joi, acestea fiind zile de post în anul bisericesc.

Românii nu pot face nunți nici în ziua de 14 septembrie, atunci când este celebrată Înălțarea Sfintei Cruci sau la data de 29 august, atunci când este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ce sunt considerate zile în care se ține post.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Află acum ce poți face cu banii de nuntă dacă locuiești în Maramureș

Nici în Săptămâna Luminată nu se pot realiza nunți, mai exact în întreaga perioadă dintre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și Duminica Tomii. Nunții nu pot fi realizate nici în Duminica Rusaliilor, în ajunul și în ziua tuturor praznicelor împărătești și în perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează.

Nici în săptămâna Brânzei nu se realizează nunți, mai exact cu 7 zile înainte de a intra în Postul Paștelui.

„Biserica interzice săvârșirea cununiilor în perioadele și zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile și ospețele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăință, înfrânare și sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunți în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericești așezate în vederea desăvârșirii noastre morale.

De asemenea, Biserica a interzis săvârșirea cununiei în zilele de praznice împărătești, în ajunul lor sau în perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea lumească, a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei.”, a explicat Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula în cartea sa, potrivit doxologia.ro.

Când nu se fac nunți în 2024

Este foarte important ca atunci când mirii își aleg ziua în care se vor căsători să aibă alături de ei un calendar creștin ortodox, astfel încât să vadă exact care sunt zilele de post ale anului bisericesc. Iată care sunt perioadele în care românii nu pot face nunți în anul 2024:

  • În toate zilele de post şi în posturile de peste an;

  • În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);

  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (11 martie-12 mai);

  • În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;

  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie- 14 august);

  • În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie- 24 decembrie);

  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie- 6 ianuarie).