Se fac schimbări importante pentru elevi în anul școlar 2023-2024! Elevii claselor a VIII-a nu mai sunt obligați să dea Evaluarea Națională. Bacalaureatul suferă și el schimbări

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 13 apr 2023, 01:25

Se fac schimbări importante pentru elevi în anul școlar 2023-2024! Elevii claselor a VIII-a nu mai sunt obligați să dea Evaluarea Națională. Bacalaureatul suferă și el schimbări

Sursa: PixaBay

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat un proiect care vizează anul școlar 2023 - 2024, și care urmează să fie consultat public. Iată care vor fi modificările

Se anunță schimbări mari pentru elevi, în anul școlar 2023- 2024. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat un proiect pentru acest an școlar, care aduce modificări importante în sistemul de învățământ. Elevii de clasa a VIII-a vor avea posibilitatea de a susține un examen de admitere, în timpul anului școlar, la liceul pe care și-l doresc. Dacă vor reuși să ia examenul de admitere, nu vor mai fi obligați să susțină și examenul de Evaluare Națională.

Așadar, unităţile de învăţământ cu statutul de Colegiu Naţional vor putea să formeze clase de a IX-a în procent de 90%, înainte de Evaluarea Națională, urmând să rămână 10% locuri pentru cei care aleg să susţină examenul.

Ce schimbări vor fi la Bacalaureat

În cadrul proiectului susținut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vor exista modificări și în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, examenul maturității, pe care trebuie să-l susțină orice elev din clasele terminale de liceu.

Printre cele mai importante probe există română, matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane, adică până la șase materii într-un singur examen. De asemenea, proba de limbă străină va fi formată din două examene, care vor fi susținute la două limbi de circulaţie internaţională.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Vești bune pentru elevii din clasele terminale! Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vrea ca Bacalaureatul să fie „personalizat” de fiecare licean

Odată cu acest proiect, se va introduce o evaluare şi pentru elevii din clasele mai mici. Preşcolarilor din grupa pregătitoare le vor fi evaluate competenţele la matematică, citire şi probă lingvistică.

De ce salarii vor beneficia profesorii debutanți

Proiectul „România Educată” aduce modificări și la titularizare. Un cadru didactic poate să devină titular chiar dacă are mai puține ore. În cazul unui profesor debutant, salariul de care poate beneficia este unul mediu pe economie, respectiv aproape 3.750 de lei net.

Citeste si: Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu știe, la acest moment, de unde va face rost de toţi banii pentru implementarea acestui proiect. Minim trei miliarde de euro ar urma să vină din PNRR.